29 apr. 2022 | 13:36

Ministrul ucrainean de Externe, lovitură dură pentru NATO. Decizia care ar putea afecta pacea mondială

Politică
Ministrul ucrainean de Externe, lovitură dură pentru NATO. Decizia care ar putea afecta pacea mondială
Dmitri Kuleba, ministrul ucrainean de Externe

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, își exprimă nemulțumirea față de modul în care statele membre NATO au acționat înainte de războiul izbucnit în Ucraina, dar și în timpul desfășurării acestuia, de 65 de zile încoace. Oficialul ucrainean a transmis prin intermediul unui mesaj pe Twitter dezacordul privind lipsa de receptivitate a Occidentului în a susține Ucraina de frica amenințărilor venite din partea altor state.

Ucraina solicită certitudini din partea NATO

Dmitro Kuleba a avut o reacție acidă în contextul în care tot mai multe orașe din zona de est a Ucraina sunt atacate de forțele ruse, iar Kievul a fost bombardat cu cinci rachete, chiar în timpul secretarului general al ONU în capitala Ucrainei.

Astfel, ministrul de Externe a reproșat că de ceva timp încoace, Ucraina bate la ușa NATO pentru a primi sprijin, însă aceasta „nu s-a deschis niciodată”. Mai mult, oficialul susține că țara invadată de ruși a renunțat la arsenalul nuclear pentru siguranța întregii lume, dar din păcate, gestul său nu a fost recompensat în niciun fel, aflându-se în ipostaza de a se descurca singură pe câmpul de luptă.

„Ucraina a renunțat la arsenalul nuclear de dragul păcii mondiale. Am tot bătut apoi la ușa NATO, dar nu s-a deschis niciodată. Vidul de securitate a dus la agresiunea Rusiei”, a transmis Dmitro Kuleba.

Drept urmare, oficialul ucrainean a lăsat deoparte toate menajamentele și a solicitat într-o manieră categorică răspunsul clar al NATO privind garanțiile de securitate pe care țările membre sunt dispuse să le ofere.

„Lumea întreagă datorează Ucrainei securitate și cerem statelor să spună ce garanții de securitate sunt gata să ne ofere”, a adăugat el.

Ucraina are nevoie de un nou ajutor militar

Pe parcursul războiului, Ucraina a primit din partea țărilor susținătoare armament ușor, rachete antitanc și antiaeriene portabile cu ajutorul cărora a reușit să opună rezistență ofensivei ruse. De câteva zile încoace, Rusia a anunțat că intră într-o nouă etapă a războiului, atacând puternic regiunile din sud-estul Ucrainei. Din acest motiv, soldații ucraineni au nevoie de artilerie grea pentru a ține pasul cu noile strategii de atac ale armatei comandate de Putin.

În cursul zilei de joi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a avertizat Occidentul să nu trimită armament în Ucraina sau în alte ţări, precum Georgia sau Republica Moldova, aceste acțiuni punând în pericol securitatea continentului.

„Tendinţa de a pompa arme în Ucraina şi în alte ţări face parte din tipul de acţiuni care ameninţă securitatea continentului şi provoacă instabilitate”, a spus Peskov.

În urmă cu două zile, însuși Vladimir Putin a avertizat țările care doresc să se implice în susținerea Ucrainei despre modul în care Rusia va reacționa. Acesta a transmis că orice intervenție din exterior în favoarea Ucrainei va „primi un răspuns fulgerător”.

Mai mult, liderul de la Krmelin a transmis că va folosi mijloace de apărare de care niciun alt stat nu dispune.

„Dacă cineva din exterior va dori să intervină în situația din Ucraina și va reprezenta o amenințare strategică, inacceptabilă pentru Rusia, răspunsul nostru va fi unul fulgerător și rapid. Avem toate instrumentele pentru acest lucru”, a spus Putin.

 

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Gata cu verde și roșu. Iată care sunt sunt culorile la modă, anul acesta, pentru a face casa să arate elegantă de Crăciun
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro