Ioana Mihăilă a vorbit în cursul zilei de miercuri despre situația sistemului sanitar actual, după scăderea semnificativă a cazurilor de Covid-19. Potrivit ministrului Sănătății, medicii resimt în mod pozitiv aceasta pantă descendentă pe care ne aflăm, perioadă în care presiunea din spitale scade, iar cadrele medicale își pot canaliza atenția și asupra pacienților cu boli cronice.
După cum bine știm, valul al treilea al pandemiei a reprezentat una dintre cele mai tensionate perioade din pandemie, astfel că presiunea de la ATI și din secțiile Covid-19 au făcut ca multe dintre spitalele din țară să nu-și mai permită luxul de a putea trata pacienți cu boli cronice, non-Covid.
Odată cu scăderea cazurilor Covid și a eliberării locurilor de la Terapie Intensivă, Ioana Mihăilă a explicat că, în acest moment, se lucrează la crearea unor circuite non-Covid, care vor facilita accesul pacienților cu diverse afecțiuni cronice la medicii specialiști, inclusiv în sălile de operație.
Cu toate acestea, ministrul Educației a transmis că autoritățile nu doresc să renunțe definitiv la paturile pentru pacienții Covid-19, astfel încât, în caz de nevoie, aceștia să poată fi internați din nou în secții Covid-19.
”Trebuie să fim sinceri și onești, sunt pacienți care, în perioadele de vârf ale pandemiei nu au reușit să își trateze boala cronică în spital, de exemplu, sau să-și investigheze afecțiunea cronică în spital.
Ce vrem să facem este ca aceste spitale să nu renunțe de tot la paturile pentru pacienții Covid, și ele să fie suficient de flexibile ca atunci când lucrurile încep să se agraveze și numărul de pacienți care li se adresează cu Covid să crească, aceștia să aibă acces la secțiile Covid”, a transmis Ministrul Sănătăţii, la EuropaFM.
În cadrul aceleiași intervenții, ministrul Sănătății a explicat că prin vaccinarea a cât mai multe persoane se va putea evita apariția unui val patru agresiv, care să pună sistemul sanitar sub presiune,
„Ce știm exact e că dacă vaccinăm cât mai mulți oameni și vaccinăm cât mai mulți dintre noi, un eventual val 4 va fi mult mai aplatizat și ne va permite, poate, să mergem la școală în continuare, în ciuda creșterii incidenței și al intrării într-un eventual val 4.
Cred că e important să ne uităm din timp și să monitorizăm din timp creșterea incidenței și să ne dăm seama de ea astfel încât măsurile să le luăm cât mai repede”, a mai adăugat Ioana Mihăilă, potrivit sursei citate.