Veștri triste pentru români. În contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19, ministrul Sănătății a anunțat că va propune prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile.
Nelu Tătaru a explicat că numărul pacienților infectați cu COVID-19 a crescut alarmant, motiv pentru care este nevoie, cel puțin, de aceleași restricții ca și până acum.
„După cum vedem şi evoluţia, suntem pe un platou. Propunerea Ministerului Sănătăţii este de prelungire a stării de alertă cu încă 30 de zile”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, în cadrul unei conferințe de presă.
Pe data de 14 august, Guvernul a aprobat printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe teritoriul României, începând din data de 16 august, urmând a monitoriza evoluția cazurilor.
Guvernul Orban a anunțat zilele trecute că dorește să prelungească starea de alertă până la jumătatea lunii octombrie. Astfel, cetățenii vor fi obligați să poarte în continuare masca, atât în spațiile publice deschise sau închise, cât și în mijloacele de transport în comun.
România a intrat pentru prima dată în stare de alertă pe data de 15 mai, iar la data de 16 iunie, aceasta a fost prelungită pentru prima dată, pe termen de 30 zile.
Pentru prima dată în istoria României, alegerile vor avea loc în condiții speciale, cei care vor dori să participe fiind riguros controlați și monitorizați.
Astfel, pe data de 27 septembrie, persoanele care se vor prezenta la secțiile de votare, vor fi nevoite să scoată masca de protecție pentru identificare, iar cei aflați în carantină nu vor beneficia de urna mobilă, deci nu vor putea să voteze.
„Din punct de vedere legal, identificarea este obligatorie de două ori în cadrul secţiei de votare“, a anunţat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituleţu-Buică, potrivit adevarul.ro.
Acesta a mai anunțat că în toate secțiile de votare, alegătorii vor găsi dispozitive cu substanțe dezinfectante care vor trebui utilizate obligatoriu, la intrarea și la ieșirea din secția de vot.
Cetățenii vor trebui să respecte o distanță de minim un metru, iar suplimentar, vor exista panouri instalate între alegători. Persoanele care simt că au febră trebuie să știe că la intrarea în secție li se va lua temperatura tuturor cetățenilor.
Cei care au o temperatura de peste 37,3 de grade Celsius vor vota cu prioritate în niște spații special amenajate, care vor fi dezinfectate după fiecare utilizare.
Potrivit lui Septimius Pârvu, specialist în bună guvernare şi procese electorale în cadrul Expert Forum, aceste noi procedure trebuie publicate și aduse la cunoștința fiecărui cetățean, pentru a putea fi asumate și respectate, în scopul evitării COVID-19.
„Sunt foarte multe probleme de rezolvat de urgenţă. Ne sunt necesare nişte reguli stricte şi, poate, pe alocuri, o corectare a procedurilor din secţia de vot. În primul rând, să vorbim de identificarea alegătorului.
Masca este obligatoriu de dat jos, dar nu înţeleg de ce să o facem de două ori. Mai punem mâna şi pe pix sau pe ştampilă şi nu cred că este prea bine din punct de vedere sanitar să mai punem mâna pe mască şi a doua oară. Care mai e atunci rolul măştii dacă tot punem mâna pe ea?“, susţine expertul, potrivit adevarul.ro.