Ministrul român de Externe a făcut anunțul care îl va înfuria pe Vladimir Putin. Cum dorește România să sancționeze Rusia

Ministrul român de Externe a făcut anunțul care îl va înfuria pe Vladimir Putin. Cum dorește România să sancționeze Rusia
Bogdan AUrescu și Vladimir Putin

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat ieri și urmează să participe și astăzi la reuniunea informală a miniştrilor de Externe din statele membre ale Uniunii Europene, desfășurată la Praga, în cadrul Preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene. Pe lângă alte discuții de interes, Bogdan Aurescu a dezvăluit planurile pe care România le are în raport cu anumite sancțiuni pe care dorește să le impună Rusiei, în urma agresiunii împotriva Ucrainei.

Susținerea Ucrainei, o prioritate pentru statele UE

Bogdan Aurescu a vorbit, ieri, în cadrul reuniunii informale a miniștrilor de Externe din statele UE despre modul în care poate fi continuată susținerea Ucrainei și, respectiv, despre sancțiunile care ar trebui impuse Rusiei în continuare. Ministrul român de Exerne a reiterate ajutorul pe care România i l-a acordat Ucrainei prin permiterea transportului de cereale din Ucraina prin România.

„Este important să susţinem Ucraina (…), am susţinut mare parte din tranzitul cerealelor din Ucraina prin România. Până la data de 17 august, peste 3,4 milioane de tone de cereale din Ucraina au trecut prin România, aproape jumătate din exporturile totale de cereale ucrainene”, a declarat șeful diplomației române.

În cadrul aceleiași întâlniri, Bogdan Aurescu a vorbit şi despre viitoarele posibile relaţii UE-Rusia, subliniind faptul că formula de afaceri „business as usual” nu va mai putea reveni niciodată ca înainte de război, fiind nevoie de o eliminare a dependenței statelor UE de Rusia.

„Este devreme să evaluăm care va fi relaţia viitoare UE- Rusia, deoarece depinde de evoluţia de pe teren în Ucraina, dar un lucru e clar – trebuie să eliminăm orice dependenţă de Rusia”, a afirmat el.

Cum vor putea fi sancționați cetățeni ruși în continuare

Ministrul român de Externe a vorbit despre nevoia de a suspenda acordul care facilitează obținerea vizelor de către ruși, subliniind nevoia urgentă de a restricționa călătoriile rușilor în statele UE, mai ales cele în scopuri turistice.

În ciuda acestor restricții impuse cetățenilor ruși, Bogdan Aurescu a menționat categoriile care ar trebui să facă excepție de la aceste restricții.

„Susţinem suspendarea completă a Acordului referitor la facilitarea vizelor şi suntem deschişi să luăm decizii, în viitor, pentru a restricţiona circulaţia cetăţenilor ruşi în Uniunea Europeană, accentul fiind pus pe vizele turistice.

Desigur, avem nevoie de o bază legală solidă în acest sens şi trebuie să fim foarte atenţi să nu blocăm posibilitatea de a expune noua generaţie din Rusia la valorile europene, pe de o parte.

Pe de altă parte, este important să nu interzicem vizele umanitare, cele pe motive medicale sau cele acordate opozanţilor regimului sau care sunt ameninţaţi de regimul din Rusia”, a adăugat ministrul român, potrivit Agerpres.

Urmăriți Playtech.ro și pe