Vasile Dîncu a vorbit deschis despre un potential pericol al unor atacuri rusești în Republica Moldova, după desfășurarea câtorva incidente la Chișinău, dar și a pronosticurilor occodentale vizavi de obiectivele lui Vladimir Putin în legătură cu atacarea Ucrainei din Transnistria.
Ministrul român al Apărării anunță că, în acest moment, nu există indicii potrivit cărora, armata rusă ar dori să atace Republica Moldova. Vasile Dîncu a anunțat că autoritățile din Moldova țin în permanență legătura cu cele din România, iar până acum, nu există semnale care anunțe un posibil atac în zona Transnistriei.
Cu toate acestea, ministrul Apărării a lăsat loc unor posibile riscuri, având în vedere faptul că Rusia încearcă cu orice preț să destabilizeze regiunea pentru a crea panică, dovadă fiind atacul cu grenade din Chișinău, asupra clădirii Ministerului Securității, dar și a exploziilor care avuseseră loc cu câteva zile înainte la un depozit de muniție, din Cobasna. De asemenea, autoritățile din Chișinău au confirmat survolarea unor drone deasupra satului Cobasna, regiunea Rîbnița.
„Ceea ce se întâmplă în Transnistria – este adevărat, au fost doar patru evenimente în trei zile, patru evenimente izolate în Transnistria. Nu arată acestea un pericol iminent, şi astăzi am comunicat şi noi cu autorităţile din Republica Moldova, au anunţat şi public: nu există date că va exista un atac în Republica Moldova, însă faptul că se încearcă căutarea unor motive de intervenţie sigur că nu este de natură să ne lase reci acest lucru. Autorităţile din Republica Moldova spun că situaţia este sub control, ei ţin legătura şi cu ucrainenii”, a declarat Vasile Dîncu marţi seară, la Digi24.
Vasile Dîncu a făcut referire și la riscurile unui atac nuclear, după ce Vladimir Putin a amenințat din nou Occidentul că va recurge la arsenalul nuclear rusesc, dacă Ucraina va fi ajutată în mod direct de vreuna dintre țări. Duminică, Marea Britanie a fost amenințată puternic la o televiziunea rusească, fiind avertizată că va fi transformată într-un desert radioactiv.
„Explozia acestei torpile termonucleare în dreptul coastei Marii Britanii va cauza un val tsunami gigantic de până la 500 de metri înălțime. Un astfel de baraj poartă de asemenea pe cont propriu doze extreme de radiații
După ce a trecut peste Insulele Britanice va transforma orice ar fi rămas din ele într-un deșert radioactiv, impropriu pentru o perioadă lungă de timp”, a avertizat Dmitri Kiseliov, cunoscut drept unul dintre cei mai toxici propagandiști ai Kremlinului.
Cu privire la toate aceste amenințări, Vasile Dîncu susține că este o formă de refulare a liderului rus, frustrat de toate înfrângerile de pe front, lucru susținut și de analiștii politici, inclusiv ruși.
„Ceea ce observă toţi, inclusiv analiştii ruşi care sunt mai lucizi, este următorul lucru: toate aceste insuccese de pe front au încercat să fie transferate şi rezolvate printr-o creştere a retoricii nucleare, pentru că, au observat şi specialiştii NATO că de fapt această retorică nucleară este una care este susţinută mai ales de către cei mai tari propagandişti ai lui Putin, ceilalţi sunt mai rezervaţi”, a adăugat Vasile Dîncu.
În continuare, ministrul Apărării susține că singurele semne clare din partea rușilor sunt reprezentate de starea de alertă crescută, în timp ce rachetele par excluse din vizorul acestora.
„Cei care au studiat acest lucru în ultima vreme au observat că, de fapt, nici nu s-au făcut mişcări, rachetele sub-strategice nu au fost folosite, nu sunt folosite nici măcar în aplicaţiile pe care le-au făcut, iar celelalte, de fapt, supravegherea reciprocă care se face în aceste situaţii arată că, de fapt, nu au fost activate proceduri preliminare la aceasta, doar că s-a crescut starea de alertă”, a explicat Vasile Dîncu.