Raluca Turcan a anunțat cu câteva ore în urmă faptul că statul beneficiază de fonduro pentru a sprijinii angajatorii afectați de pandemie, astfel încât să nu fie nevoie ca oamenii să lucreze la negru. Ministrul Muncii încurajează, de asemenea, vaccinarea angajaților pentru o siguranță mai mare asupra sănătății.
Ministrul Muncii face apel la angajatorii și angajații afectați de criza sanitară, îndemnându-i să nu se lasă împinși de disperare și să accepte munca ilegală. Aceasta a dat asigurări cu privire la sprijinul pe care statul îl va oferi angajatorilor în sectoarele afectate grav de pandemie.
“În bugetul pe anul acesta avem pentru şomaj şi măsuri active aproximativ 2 miliarde de lei puse deoparte astfel încât măsurile active (…) să poată să fie susţinute în continuare.
Pe lângă aceste măsuri experimentate anul trecut pe perioada crizei puternice, avem pregătite câteva alte măsuri active astfel încât să încercăm să menţinem şi să creşte rata de ocupare, să nu ajungem la o explozie a şomajului”, a declarat Raluca Turcan, marţi seară, la B1 TV.
Ministrul a încurajat angajatorii să-i stimuleze pe angajați să se vaccineze, contribuind astfel la o imunizare în masă. Deși nu este obligatoriu, vaccinarea reprezintă o armă puternică împotriva noului coronavirus.
Raluca Turcan a avertizat angajații din sectorul HoReCa să nu se lase păcăliți de mirajul unor bani plătiți ilegal și să nu accepte munca la “gri” sau “la negru”. Aceasta îi îndeamnă pe români se se intereseze cu privire la drepturile pe care e iau și să nebeficieze de ajutorul oferit de stat.
„Eu sper ca în condiţiile în care statul pune la dispoziţie măsuri de sprijin să nu asistăm la o explozie a muncii la gri. Un angajat care acceptă să fie plătit la gri, pe fond, în momentul în care va avea dreptul de pensie sau când va solicita alte beneficii din partea statului va vedea că a fost, pe fond, văduvit. Îi îndemn să nu accepte munca la negru pentru că noi sprijinim angajatorii atât cât putem”, a adăugat ministrul Muncii, potrivit sursei citate.
Ministrul Muncii a mai precizat și faptul că mulți români care primesc salariu minim pe economie duc o viață similară cu persoanele care sunt asistate social, lucru care conduce la o Românie sărăcită.
„Să ştiţi că România sărăciei nu e doar legată de asistenţa socială. România sărăciei este legată şi de cei care sunt plătiţi cu salariul minim. Avem în sistemul public aproximativ 80.000 de persoane. Hai să spunem că în sistemul public multe sporuri, şi de aceea eu nu sunt atât de radicală pe subiectul sporurilor.
S-au creat unele sporuri ca artificii pentru a le mai suplimenta veniturile, dar, pe fond, avem 80.000 în sistemul public plătiţi cu salariul minim”, a mai transmis aceasta marți seara.