Ministrul Muncii, anunțul pe care niciun angajat nu dorea să îl audă. Care sunt sporurile salariale tăiate din bugetul statului

Ministrul Muncii, anunțul pe care niciun angajat nu dorea să îl audă. Care sunt sporurile salariale tăiate din bugetul statului
Raluca Turcan, despre tăierea sporurilor salariale

Ministrul Muncii a făcut anunțul de care toată lumea se temea. Milioane de români angajați la stat vor avea de suferit în urma deciziei luate de autorități. Astfel, mai multe sporuri vor dispărea din sistemul public, iar alte venituri suplimentare se vor reduce sau se vor oferi în mod egal tuturor.

Ce reprezintă, de fapt, sporurile salariale

În urma unor controale mai amănunțite, autoritățile competente au descoperit că multe sporuri salariale sunt fictive, având scopul de a suplimenta salariile de bază, fără un motiv pertinent. Unul dintre aceste sporuri, care de altfel se acordă doar anumitor angajați este sporul pentru lucru la calculator, deși această activitate este desfășurată de majoritatea angajațiilor.

În cursul serii de ieri, Raluca Turcan a criticat aceste tipuri de spor, anunțând că se vor lua măsuri stricte pentru anularea lor.

”Sporuri care, în loc să fie motivatoare, au ajuns să fie privite, mai degrabă, ca un dat în majorarea veniturilor funcționarilor publici, uitându-și menirea”, a afirmat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a anunțat că nu toate sporurile de la stat vor fi tăiate, dar cele precum sporul de calculator sau cel de confidențialitate sigur nu vor mai exista.

”Cel de calculator nici nu ar trebui să existe din punctul nostru de vedere și vom propune eliminarea. Așa cum am propune și eliminarea și pentru sporul de confidențialitate. Dacă lucrezi într-un domeniu în care trebuie să respecți confidențialitatea, atunci nu trebuie să fii răsplătit pentru că respecți legea.

Acolo unde sunt sporuri anapoda, în momentul în care le luăm la puricat, punem degetul pe rană și fie le acordăm fie într-o sumă fixă, dacă ele trebuie acordate, fie unele vor fi eliminate”, a mai spus Turcan.

Ce sporuri vor fi păstrate

În altă ordine de idei, ministrul Muncii susține acordarea sporului de radiații pentru angajații care lucrează în Palatul Parlamentului, dar cu o condiție. Aceasta consideră că indiferent de funcția deținută, acest spor să fie acordat în mod egal.

”Acest spor, dacă se acordă, trebuie dat într-o sumă fixă. Pentru că la fel e si portarul şi femeia de serviciu şi referentul”, a adăugat aceasta, la Realitatea Plus.

Ludovic Orban și-a expus, de asemenea, părerea despre sporurile salariale, afirmând că este de acord cu acordarea acestora dacă există “motive bine întemeiate”.

„Sunt pentru existenţa unor sporuri care într-adevăr să fie bine întemeiate, bine justificate şi care să reflecte cu adevărat o realitate în ceea ce priveşte munca depusă de beneficiarii acestor sporuri şi de condiţiile în care se desfăşoară activitatea lor.

Ele fac obiectivul unei analize, pentru că urmează să fie modificată Legea salarizării în sectorul public. Anul acesta am luat decizia de a proroga termenul de intrare în vigoare a actualei Legi a salarizării, care prevedea o creştere (…), pentru care nu există resurse în momentul de faţă”, a afirmat Orban la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL.

Urmăriți Playtech.ro și pe