În cursul zilei de ieri, Guvernul a luat decizii de ultimă oră, chiar înaintea moțiunii de cenzură care va avea loc astăzi. Astfel, în cadrul unei ședințe speciale, s-a hotărât majorarea salariului minim, începând cu 1 ianuarie 2022, motiv de bucurie pentru mulți angajați din România. Cea care a făcut anunțul, a fost Raluca Turcan, ministrul Muncii.
Raluca Turcan a anunțat cu entuziasm vestea majorării cu 10% a salariilor minime, afirmând totodată că este cea mai importantă majoare a salariului net, din ultimii ani. Astfel, la începutul anului, aproxmativ 1, 97 milioane de români vor primi salariu cu o majorare la nivel brut de aproximativ 250 de lei faţă de cel prezent şi de 138 de lei la nivel net, adică în buzunar. Reamintim că salariul minim din România este penultimul din lista țărilor statelor membre UE, astfel că doar Bulgaria are un salariu minim mai mic decât în țara noastră.
„Astăzi (luni – n.r.), Guvernul a adoptat majorarea salariului minim în plată la nivelul lui 2022. (…) Această majorare va fi cu 10% în valoare netă, iar ca valoare brută salariul minim în plată la nivelul anului 2022 va ajunge la 2.550 de lei pe lună.
Sunt rezultate pozitive, întrucât această majorare a salariului în plată la nivel brut reprezintă o majorare cu aproximativ 250 de lei faţă de nivelul actual şi de 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a aproximativ 1,97 de milioane de oameni. (…) Am crescut salariul net cu 10%, este cea mai mare creştere care s-a făcut în ultimii ani pe salariul net, de 4 ori mai mare decât cea de anul trecut”, a spus Turcan, la finalul şedinţei de Guvern.
Ministrul Muncii a reamintit despre situația îngrijorătoare în care se află mulți angajați din România, care trebuie să accepte munca nedeclarată la stat, pentru a-și asigura pâinea. Raluca Turcan a avertizat că această acțiune ilegală va fi sancționată cu amenzi uriașe între 8.000 de lei și 10.000 de lei pentru fiecare salariat.
„Definim munca subdeclarată, introduceam contravenții, sancțiuni. E un aspect îngrijorător cu privire la munca la gri. Sancțiunea este între 8.000 și 10.000 de lei pentru salariat”, a spus aceasta.
Raluca Turcan a mai vorbit despre acest aspect și în urmă cu două luni, atunci când avertiza asupra dezavantajelor aduse de munca la negru sau la gri, în special pentru angajați, care nu vor putea beneficia de pensie și nu vor putea accesa niciun credit. Cu privire la angajatori, Raluca Turcan explica că aceștia vor fi afectați în egală măsură, așa cum va fi afectat bugetul statului.
„Munca la negru sau munca la gri (subdeclarată), este un fenomen care afectează angajații sau persoanele care prestează astfel de activități în afara cadrului legal, pentru că, în primul rând, nu vor beneficia de pensii, în al doilea rând nu pot accesa credite. Afectează și angajatorii, pentru că se creează o competiție neloială între cei care plătesc transparent și legal forța de muncă și cei care apelează la forță de muncă la negru”, a spus atunci ministrul Muncii.