08 mai 2019 | 20:25

Ce spune ministrul interimar al Justiției despre extrădarea lui Radu Mazăre

Știri generale
Ce spune ministrul interimar al Justiției despre extrădarea lui Radu Mazăre
Ana Birchall a vorbit despre extrădarea lui Radu Mazăre

Radu Mazăre a fost arestat în Madagascar și va sta în spatele gratiilor în următoarele 6 zile. Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a declarat că procedura de extrădare poate fi declanșată doar după ce instanța competentă va dispune această măsură și va remite documentele către instituție.

„Ministerul Justiţiei a primit astăzi (miercuri -n.r.), la ora 17.34, o informare de la Biroul Interpol prin care se confirmă că Mazăre Ştefan Radu a fost arestat provizoriu la data de 8 mai în Madagascar. Conform Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară în materie penală, Ministerul Justiţiei demarează procedurile legale în vederea extrădării în baza atribuţiilor care îi revin numai după primirea de la instanţa competentă a încheierii prin care se constată că sunt îndeplinite condiţiile de extrădare.

Aşadar, aşteptăm documentele de la instanţa de judecată. Vom informa opinia publică în mod transparent cu privire la toate măsurile legale”, a declarat Ana Birchall.

Radu Mazăre, arestat în Madagascar

Poliţia Română a sesizat Curtea de Apel Bucureşti cu privire la faptul că Radu Mazăre a fost arestat în Madagascar pentru o perioadă de 6 zile. Magistrații analizează dacă sunt întrunite toate condițiile extrădării fostului primar al municipiului Constanța, care a fugit în Madagascar în 2017 pentru a scăpa de problemele cu legea.

Pentru ca acesta să poată fi extrădat, Curtea de Apel București trebuie să informeze Ministerul Justiției cu privire la acest aspect, iar instituția va trimite ulterior o cerere de extrădare în Madagascar. Ultimul pas este ca autoritățile din acest stat să decidă dacă îl vor extrăda pe Mazăre.

Fostul edil a fost condamant definitiv, pe 8 februarie 2019, la 9 ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje în Constanța și Mamaia. Radu Mazăre a mai primit recent o condamnare de 9 ani și 10 luni de închisoare cu executare în dosarul Polaris. Această sentință nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.