Ministrul Finanțelor, prima declarație despre demisie. Cum explică Marcel Boloș reducerea de deficit bugetar

de: Rosu Ioana
26 10. 2023

La o lună de la discuția legată de o posibilă demisie a lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor și-a exprimat pentru prima dată opinia vizavi de funcția sa, precizând și momentul în care acesta ar părăsi scaunul de ministru. Cum a explicat actualul ministru situația financiară delicată în care se află România?

Ce declara Marcel Boloș, în urmă cu o lună

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor din România, a luat poziție în fața criticilor și zvonurilor recente legate de proiectul de măsuri fiscale al Guvernului. În urmă cu o lună, într-o conferință de presă, el a fost întrebat dacă a fost supus unor reproșuri din partea membrilor Partidului Național Liberal (PNL) cu privire la comunicarea sa referitoare la aceste măsuri.

În acel moment, ministrul Finanțelor a adresat un îndemn membrilor PNL, spunându-le să fie mai înțelepți și să analizeze conținutul proiectului de lege, subliniind importanța măsurilor fiscale în contextul crizei prin care trece România.

Marcel Boloș a negat vehement zvonurile cu privire la o posibilă cerere de demisie din partea PNL, susținând că astfel de informații sunt nefondate, mai ales în momentele critice în care Ministerul Finanțelor se confruntă cu o presiune semnificativă.

”Nu mi-a cerut nimeni demisia, nu știu de unde aceste bazaconii, în momente ca acestea, în care presiunea asupra Ministerului Finanțelor este una uriașă.”, a transmis Marcel Boloș, la finalul lunii septembrie.

Ministrul Finanțelor, despre reducerea cheltuielilor publice

Miercuri, 25 octombrie 2023, Ministerul Finanțelor a anunțat lansarea în dezbatere publică a unui proiect de Ordonanță de Urgență, cu scopul de a aproba o serie de măsuri menite să reducă cheltuielile bugetare pentru anul 2023.

Aceste acțiuni vin în încercarea de a încadra România în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de Convergență, în conformitate cu obiectivele financiare ale țării.
În cursul zilei de astăzi, Marcel Boloș a fost întrebat, ca și în cazul lunii trecute, dacă cineva din coaliție i-a cerut demisia, având în vedere proiectul de Ordonanță de Urgență lansat.

Marcel Boloș a subliniat faptul că reducerea cheltuielilor publice, inclusiv prin intermediul ordonanței care vizează tăierea acestora pentru a respecta ținta de deficit bugetar, este o măsură necesară pentru asigurarea dezvoltării și sustenabilității finanțelor publice ale țării.

Într-un interviu acordat postului Digi 24, Boloș a explicat că această ordonanță și pachetul de măsuri asociate vizează în principal sectorul public și cheltuielile publice. Acesta a subliniat că toți membrii coaliției de guvernare au ajuns la un consens în privința necesității reducerii cheltuielilor publice și a stopării creșterii necontrolate a acestora.

”Aici, toţi membrii coaliţie de guvernare au avut acelaşi consens, de a face reducere de cheltuială publică şi de a stăvili această creştere necontrolată a cheltuielilor publice. Tot demersul acesta şi aceste măsuri, cum mai sunt ele denumite 2.0, se înscriu în acordul pe care coaliţia de guvernare l-a avut cu privire la reducerea de cheltuieli publice”, a transmis acesta.

Ce spune Marcel Boloș despre posibila demisie

Ministrul Finanțelor a declarat cu fermitate că nu luptă pentru funcția de ministru și că este pregătit să renunțe la această funcție dacă va considera că țara nu mai urmează o cale corectă de asigurare a dezvoltării României și de menținere a sustenabilității finanțelor publice.

Aceste declarații vin în contextul dezbaterilor intense legate de măsurile fiscale și bugetare din România, precum și a tensiunilor politice care au însoțit discuțiile din coaliția de guvernare.

”Vă daţi seama, este o situaţie foarte delicată pentru ţara noastră şi pentru Ministerul de Finanţe, fiindcă reducerea de deficit bugetar nu se face cu mănuşi de catifea şi trebuie luate decizii înţelepte şi corecte pentru ca România sa își poată continua procesul de investiţii şi de modernizare.

Eu nu lupt pentru fotoliul de ministru şi nu mă ţin legat de el. În momentul în care voi socoti că nu ne mai înscriem pe drumul acesta corect de asigurare a dezvoltării României şi a sustenabilităţii finanţelor publice, îmi rezerv dreptul de a renunţa la această funcţie de demnitate publică.”, a clarificat Marcel Boloș această situație.