Ministrul Educației solicită verificarea tezei sale de doctorat după 21 de ani. Care este motivul

Ministrul Educației solicită verificarea tezei sale de doctorat după 21 de ani. Care este motivul
Sorin Cîmpeanu solicită verificarea tezei de doctorat Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a surprins pe toată lumea cu cererea sa neașteptată. În urmă cu puțin timp, acesta a solicitat Universitatăţii de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București verificarea propriei teze de doctorat, realizată și susținută acum 21 de ani.

Modelul personal, cel mai bun exemplu

Decizia ministrului vine în contextul în care acesta le-a cerut tuturor universităților, la începutul lunii, ca într-un termen decent să realizeze analiza tuturor tezelor de doctorat susținute în fiecare instituție, aceasta fiind o metodă eficientă de a preveni plagiatul.

Pentru ca solicitarea să fie cât mai pertinentă, acesta a considerat că această acțiune trebuie să înceapă cu exemplul său, motiv pentru care a solicitat Universitatăţii de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București verificarea tezei sale.

„Considerând că un decident responsabil nu poate promova decizii pe care nu le poate susţine prin exemplul personal, vineri, 13 august, am sesizat Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti cu solicitarea de analiză/verificare a conformităţii propriei teze de doctorat (susţinută acum 21 de ani în cadrul USAMV Bucureşti), inclusiv prin raportare la analiza întregii activităţi ştiinţifice (începând cu anul 1988/anul III de facultate), aşa cum este prezentată în lista de lucrări ştiinţifice, disponibilă public pe site-ul usamv.ro.

De asemenea, am solicitat ca USAMV Bucureşti să continue demersul prin transmiterea tezei de doctorat către CNATDCU, în aşa fel încât să fie posibilă analiza şi la acest nivel de către experţii CNATDCU din comisia de specialitate.

Am iniţiat acest demers având în vedere faptul că asumarea răspunderii este un principiu de la care nu se poate deroga, în speranţa că exemplul va fi preluat şi de către alţi lideri din domeniul învăţământului superior, de „personaje cheie” în educaţie şi de promotori ai integrităţii academice”, a declarat duminică ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu înăsprește strategiile de combatere a plagiatului

În cadrul aceleiași intervenții, ministrul Educației a subliniat ideea adoptării unor măsuri rapide și eficiente împotriva plagiatului, astfel încât, aceste fraude academice să poată fi pedepsite în mod legal cât mai repede.

“În același timp, îmi exprim speranța că solicitarea pe care am adresat-o CNATDCU cu privire la realizarea unei strategii de prevenire şi combatere a plagiatului, va fi onorată cât se poate de curând, în aşa fel încât în această toamnă să putem promova această strategie susținută prin forța legală necesară.

Am solicitat universităților să se concentreze pe verificarea, prevenirea și combaterea abaterilor de la standardele de etică și integritate academică, inclusiv prin inițierea unui proces de verificare din perspectiva conformității, prin analiza tezelor de doctorat susţinute în cadrul fiecărei instituții organizatoare de studii universitare de doctorat”, a mai spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI