Elevii se pregătesc să înceapă şcoala, în timp ce autorităţile o ţin din schimbare în schimbare. Ministrul Educaţiei a avut o reacţie halucinantă în miez de noapte despre noul an școlar. Doar în România se poate întâmpla așa ceva!
Mai sunt câteva zile până la începerea anului şcolar 2020-2021, iar Monica Anisie face o recomandare incredibilă cadrelor didactice: să înceapă cu recuperarea materiei de când s-au suspendat cursurile şi să nu se ghideze după manuale.
Ministrul Educaţiei a făcut această declaraţie halucinantă în cadrul unui interviu oferit celor de la Realitatea Plus, neţinând cont de faptul că elevii de clasa a VIII-la nu au, nici în format electronic, nici fizic, manuale de Limba şi Literatura Română. Mai grav este că nu există o dată limită la care acestea ar putea ajunge în şcoli pentru ca elevii şi profesorii să le poată folosi.
“Am prevăzut și activități remediale, pentru că ne-am gândit în aceste două săptămâni de revenire în spațiul școlii să realizăm activități de învățare cu copiii. De recapitulare, de fixare a unor cunoștințe pe care noi le-am predat în timpul în care cursurile suspendate. Trebuie să spunem că aceste conținuturi trebuie să le organizăm în așa fel încât să respectăm programa și, în același timp, să urmărim realizarea competențelor”, a spus Ministrul.
De asemenea, Monica Anisie a dorit să precizeze că profesorii nu ar trebui să vadă în manuale decât nişte ghiduri, nişte instrumente. Astfel, aceştia nu trebuie să predea copiilor exact materia din cărţi.
“Știți că de multe ori părinții se uită în manual și compară ce au făcut niște elevi de la clasa A și ce a făcut copilul lor la clasa B. Dar este posibil la A să avem un manual, la B alt manual. Nu contează ce conținuturi au manualele, care sunt alternative, acestea sunt numai niște instrumente. Nu trebuie să ne ghidăm după conținuturile din manuale, ci noi, profesorii, trebuie să ne ghidăm după prevederile din programa școlară și să vedem dacă am atins toate competențele prevăzute acolo”, a declarat Monica Anisie.
După câteva luni în care elevii au făcut şcoala în sistem online, aceştia sperau ca de pe 14 septembrie să se întoarcă în sălile de curs. Din păcate, din cauza pandemiei de coronavirus, autorităţile au fost nevoite să ia măsuri excepţionale pentru siguranţa copiilor. Astfel, anul şcolar 2020-2021 va începe în funcţie de nivelul de răspândire COVID-19.
„Atât preşedintele, cât şi Guvernul au anunţat modalitatea de deschidere a şcolilor. Se va face în funcţie de nivelul de răspândire a virusului. Până la 1 la mie se poate începe pe scenariul verde, adică cu copiii în clasă; între 1 şi 3 la mie rata infectării, deci cazuri cumulate pe ultimele 14 zile, învăţământul mixt – jumătate în clasă, jumătate online. Ce este peste 3 la mie, se va începe şcoala online. Pe 14 septembrie va începe şcoala, asta am anunţat tot timpul”, a declarat Ludovic Orban.