Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit în cursul serii de duminică cu un anunț total neașteptat. Acesta a transmis modalitatea prin care elevii ar putea recupera orele de studiu pierdute până acum din cauza pandemiei.
Nimeni nu contestă faptul că pandemia de Covid-19 a afectat destul de tare programa de învățământ din ultimele zece luni. În ciuda faptului că s-au găsit metode alternative, mulți elevi, profesori și părinți consideră că materia pierdută nu poate fi substituită de școala online, la care unii elevi nici nu au acces.
Pentru ca acest lucru să se poată remedia, noul ministru al Educației a anunțat că, odată cu începerea școlii fizice este posibil ca orele să se desfășoare și în zilele de sâmbătă.
Sorin Cîmpeanu a afirmat la Europa FM că toate unitățile de învățământ vor avea nevoie de activități remediale pentru a ajunge cu materia la zi. Acesta a mai adăugat că aceste activități se vor defășura în afara orelor de curs prevăzute în cel de-al doilea semestru.
„Printre cele 7.203 școli nu este nici una care să spună că nu are nevoie de nici un fel de acțiune remedială. Sunt convins că fiecare profesor va trebui să se implice în aceste acțiuni remediale într-o măsură mai mare sau mai mică. Am căzut de acord că trebuie făcute față în față.
Acțiunile remediale trebuie făcute peste programul specific clasei aferent semestrului 2. Deci este clar că trebuie să vină mai multe ore la școală. Pot însemna și ore pe parcursul zilelor de sâmbătă, dar vom vedea care e disponibilitatea în funcție de specificul fiecărei școli”, a arătat ministrul.
Sorin Cîmpeanu a precizat, de asemenea, că toate cadrele didactice vor fi plătite suplimentar pentru orele lucrate în aceste zile, dacă se va adopta această metodă.
Ministrul Educației a transmis săptămâna trecută că scoala online va reîncepe după perioada sărbătorilor pe data de 11 ianuarie. Momentan, situația epidemiologică impune o redeschidere online a școlii, urmând ca pe data de 8 februarie, semestrul al doilea să poată începe fizic.
Sorin Cîmpeanu ca acest lucru să se poată realiza la data anunțată, atâta timp cât epidemiologii și anchetele vor permite acest lucru.
”Semestrul 1 s-a derulat online și va fi finalizat online, timp în care noi culegem date din sistemul de educație. Am cerut cu termen de raportare mâine o situație cu privire la estimarea numărului de elevi aflați în risc de neîncheiere a mediei pe semestrul 1, pe baza dificultăților înregistrate pe parcursul procesului de predare-învățare online.
Vom avea această situație mâine, 11 ianuarie. Vineri, 15 ianuarie, vom avea situația cu disponibilitatea celor 340 de mii de cadre didactice din sistemul național de educație pentru vaccinare, precizând că răspunsul nu constituie niciun fel obligație de vaccinare”, a transmis ministrul Educației, potrivit Antena3.