17 oct. 2021 | 11:12

Ministrul Educaţiei, anunţul momentului despre închiderea şcolilor. Cum vor continua cursurile după vacanţa elevilor

Social
Ministrul Educaţiei, anunţul momentului despre închiderea şcolilor. Cum vor continua cursurile după vacanţa elevilor
Sorin Cîmpeanu își menține decizia. Elevii vor învăța în clasă

În condițiile în care incidența ratei de infectare doar la nivelul Capitalei a trecut de 16 la mia de locuitori, se presupunea că elevii vor intra în online. Aceeași situație este și la nivelul țării. Cu toate astea Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu spune că nu se va trece la predarea online, se pare că nici după săptămâna de vacanță care urmează să înceapă pe 25 octombrie.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu își menține decizia. Elevii vor învăța în clasă

Incidența ratei de infectare a crescut în ultimele zile, atât în București, cât și în restul țării. La nivelul Capitalei, astăzi 17 octombrie, incidența a trecut de 16 la mia de locuitori. Deși s-a cerut încă de acum două săptămâni trecerea în online, Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a fost neclintit în decizia sa. Consiliul elevilor din București, părinții, și în unele cazuri chiar directorii de școli, cereau trecerea la predarea online, pe fondul creșterii numărului de cazuri.

Pe de altă parte Sorin Cîmpeanu, printr-un ordin de ministru, delega direct consiile de administrație a instituțiilor de învățământ să ia decizia de a trece sau nu la predarea online. Cu toate astea, și astăzi Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu își menține decizia de la începutul anului școlar 2021-2022, și anume menținerea cursurilor în format fizic până la intrarea în vacanță pe 25 octombrie.

„Şcoala online nu este o variantă pentru România în acest moment. 1 din 3 copii învață în mediul rural. La nivel național, avem oficial, o acoperire de internet de 94%, însă când vorbim de un proces didactic de o minimă calitate, este nevoie de o viteză de cel puțin 100 mb/secundă.

Pentru a preda online, ai nevoie de o viteză de transfer, nu numai de internet, ci de internet de calitate. Acest lucru este realizat abia în jumătate de țară. Din acest motiv, învăţământul online nu este o soluţie viabilă pentru România în acest moment. Trebuie să facem tot posibilul să păstrăm școala deschisă cu prezenţa fizică: Elevii au pierdut deja foarte mult.”, a declarat Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, sâmbătă dimineață.

„Nu există o regulă generală de a închide școlile la acest moment”

De luni 25 octombrie se intră în vacanță, timp de o săptămână în toate instituțiile de învățământ primar. Cu toate astea, atât Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, cât și Secretarul de Stat Raed Arafat nu sunt de acord ca elevii să revină la cursuri în sistemul online. De altfel Raed Arafat declara recent că nu există o regulă generală de a închide școlile la acest moment.

„Școlile, în acest moment, știți foarte bine că vor intra în vacanță. Școlile primare, săptămâna viitoare este vacanța lor normală. Este regula care insituită de colegii de la Ministerul Educației, că fiecare școală poate decide ieșirea din prezență fizică în online, dar nu există o regulă generală de a închide școlile la acest moment.

De altfel, când am avut ultima ședință, inclusiv INSP-ul a fost foarte insistent pe faptul că școlile să rămână deschise până la ultimul moment. Și asta este propunerea pe baza cărora s-au luat decizia ca școlile să rămână deschise”, a declarat Raed Arafat.

 „Să pui semnul egal între toate aceste şcoli şi să le treci pe toate online înseamnă iresponsabilitate”

În același timp, Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a criticat în termeni duri decizia DSP Iflov de a închide școlile din județ, pe motivul incidenței ratei de infectări foarte mari, declarând:

 „Să pui semnul egal între toate aceste şcoli şi să le treci pe toate online înseamnă iresponsabilitate. Închiderea școlilor va fi plătită și este deja plătită pentru greșelile noastre, ale adulţilor, au plătit mult prea mult această lipsă de responsabilitate. Învăţământul online va fi o variantă viabilă când vor fi îndeplinite 5 condiţii.

Conectivitatea generalizată, suntem departe de acest obiectiv. Disponibilitate de echipamente pentru toţi copii. Conţinut digital pentru toate disciplinele. Nu avem în acea mai mare parte. Profesori pregătiţi pentru predare online. Avem formați cu certificare 1 din 5 doar. Platforme pentru evaluare. Orice proces didactic se finalizează cu evaluare”, a mai adăugat Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

Parteneri
De ce s-a stins, de fapt, actorul Mircea Diaconu. Fiica sa vine cu dezvăluiri cutremurătoare. "Am sufletul sfâșiat"
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Deținuții vor lucra pe viitoarele şantiere de autostrăzi şi drumuri expres. Vor primi bani, iar pedeapsa li se va reduce
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Care este 'marele păcat' pe care credincioșii îl fac în Ajunul Crăciunului. Preotul Vasile Ioana avertizează: 'Dragii mei, vă implor! Nu se face!'
Unica.ro
Viscol pe 26 și 27 decembrie. Harta cu zonele îngropate de zăpadă
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
AVERTISMENTUL lui DONALD TRUMP! AMENINȚĂ că va prelua CONTROLUL
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum arată mama lui Marcel de la Insula Iubirii. Cum a surprins-o fosta ispită masculină chiar în aeroport înainte de căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro