În condițiile în care incidența ratei de infectare doar la nivelul Capitalei a trecut de 16 la mia de locuitori, se presupunea că elevii vor intra în online. Aceeași situație este și la nivelul țării. Cu toate astea Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu spune că nu se va trece la predarea online, se pare că nici după săptămâna de vacanță care urmează să înceapă pe 25 octombrie.
Incidența ratei de infectare a crescut în ultimele zile, atât în București, cât și în restul țării. La nivelul Capitalei, astăzi 17 octombrie, incidența a trecut de 16 la mia de locuitori. Deși s-a cerut încă de acum două săptămâni trecerea în online, Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a fost neclintit în decizia sa. Consiliul elevilor din București, părinții, și în unele cazuri chiar directorii de școli, cereau trecerea la predarea online, pe fondul creșterii numărului de cazuri.
Pe de altă parte Sorin Cîmpeanu, printr-un ordin de ministru, delega direct consiile de administrație a instituțiilor de învățământ să ia decizia de a trece sau nu la predarea online. Cu toate astea, și astăzi Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu își menține decizia de la începutul anului școlar 2021-2022, și anume menținerea cursurilor în format fizic până la intrarea în vacanță pe 25 octombrie.
„Şcoala online nu este o variantă pentru România în acest moment. 1 din 3 copii învață în mediul rural. La nivel național, avem oficial, o acoperire de internet de 94%, însă când vorbim de un proces didactic de o minimă calitate, este nevoie de o viteză de cel puțin 100 mb/secundă.
Pentru a preda online, ai nevoie de o viteză de transfer, nu numai de internet, ci de internet de calitate. Acest lucru este realizat abia în jumătate de țară. Din acest motiv, învăţământul online nu este o soluţie viabilă pentru România în acest moment. Trebuie să facem tot posibilul să păstrăm școala deschisă cu prezenţa fizică: Elevii au pierdut deja foarte mult.”, a declarat Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, sâmbătă dimineață.
De luni 25 octombrie se intră în vacanță, timp de o săptămână în toate instituțiile de învățământ primar. Cu toate astea, atât Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, cât și Secretarul de Stat Raed Arafat nu sunt de acord ca elevii să revină la cursuri în sistemul online. De altfel Raed Arafat declara recent că nu există o regulă generală de a închide școlile la acest moment.
„Școlile, în acest moment, știți foarte bine că vor intra în vacanță. Școlile primare, săptămâna viitoare este vacanța lor normală. Este regula care insituită de colegii de la Ministerul Educației, că fiecare școală poate decide ieșirea din prezență fizică în online, dar nu există o regulă generală de a închide școlile la acest moment.
De altfel, când am avut ultima ședință, inclusiv INSP-ul a fost foarte insistent pe faptul că școlile să rămână deschise până la ultimul moment. Și asta este propunerea pe baza cărora s-au luat decizia ca școlile să rămână deschise”, a declarat Raed Arafat.
În același timp, Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a criticat în termeni duri decizia DSP Iflov de a închide școlile din județ, pe motivul incidenței ratei de infectări foarte mari, declarând:
„Să pui semnul egal între toate aceste şcoli şi să le treci pe toate online înseamnă iresponsabilitate. Închiderea școlilor va fi plătită și este deja plătită pentru greșelile noastre, ale adulţilor, au plătit mult prea mult această lipsă de responsabilitate. Învăţământul online va fi o variantă viabilă când vor fi îndeplinite 5 condiţii.
Conectivitatea generalizată, suntem departe de acest obiectiv. Disponibilitate de echipamente pentru toţi copii. Conţinut digital pentru toate disciplinele. Nu avem în acea mai mare parte. Profesori pregătiţi pentru predare online. Avem formați cu certificare 1 din 5 doar. Platforme pentru evaluare. Orice proces didactic se finalizează cu evaluare”, a mai adăugat Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.