Vești proaste pentru milioane de bucureșteni, după ce Capitala a depășit astăzi pragul de doi la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că a intrat în scenariul galben, urmând a fi introduse noi restricții anti-Covid-19. La scurt timp după aflarea veștii, Sorin Cîmpeanu a făcut câteva declarații cu privire la posibila legătura dintre începerea școlii și creșterea ratei de incidență.
București a atins astăzi rata de 2,05 la mia de locuitori, astfel că tensiunile nu au întârziat să apară. Printre primele persoane care au reacționat a fost ministrul Educației, exprimându-și speranța continuării școlii cu prezență fizică. Mai mult, acesta a susținut că în acest moment, infectarea în cadrul școlilor nu este pertinentă, astfel că după 14 zile se poate contura o idee clară despre rata de transmitere comunitară din unitățile de învățământ, tocmai pentru a stabili modul de funcționare al școlilor.
“Vom avea date din teritoriu si vom face analiza si centralizarea pentru fiecare şcoală. Cazurile de infectare raportate acum nu sunt generate de şcoală. Abia peste două saptămâni vom avea o situatie cu privire la cazurile de infectare generate de deschiderea școlilor cu prezență fizică asupra ratei de infectare”, a transmis Sorin Cîmpeanu cu puțin timp în urmă.
Acesta a ținut să precizeze faptul că, potrivit specialiștilor în sănătate, tinerii sunt puternic afectați de tulpina Delta, motiv pentru care recomandă vaccinarea elevilor, fără însă a-i obliga.
Potrivit legii, orice elev care va fi testat pozitiv pentru Covid-19 trebuie să anunțe în cel mai scurt timp unitatea de învățământ. Astfel, în urma unei anchete epidemiologice riguroase, toți contacții direcți ai elevului infectat trebuie să stea în carantină pentru o perioadă de 14 zile.
”Ceilalți din clasa respectivă desfășoară procesul de învățământ online, sunt testați în ziua a opta, cei minori cu acordul părinților, și revin la școală în cazul rezultatului negativ. Dacă vorbim despre copiii vaccinați, aceștia vin la școală în continuare”, a explicat Oana Nicolescu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică București, potrivit ziare.com.
În ceea ce privește situația profesorilor, aceștia își vor continua activitatea dacă nu prezintă simptome, nefiind considerați contacți direcți.
“Profesorul nu este contact direct pentru că: poartă mască și stă la distanță de copii, nu are voie să se plimbe printre bănci!”, a adăugat specialistul.
În cazul părinților copilului infectat, nici aceștia nu sunt obligați să stea în carantină dacă sunt vaccinați și nu prezintă stări de rău.