Ministrul Educației, anunț de ultimă oră despre examenele naționale. Ce avantaje vor avea toții elevii în acest an

Ministrul Educației, anunț de ultimă oră despre examenele naționale. Ce avantaje vor avea toții elevii în acest an
Sorin Cîmpeanu, anunț de ultimă oră despre examenele naționale

Sorin Cîmpeanu a reamintit cum vor avea loc examenele naționale în acest an. Potrivit ministrului Educației, Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor desfășura în condiții diferite față de cele de anul trecut, acest lucru fiind datorat situației epidemiologice mai optimiste. Până în acest moment, 90% din totalul elevilor care urmează să dea Evaluarea Națională sunt înscriși, ceea ce înseamnă un număr de 132.630 de elevi din cei 147.660 de clasa a VIII-a.

Vești bune pentru totți elevii din clase terminale

După un an cu multe provocări și școală online, elevii primesc o veste bună, cu puțin timp înainte de examenele care le vor schimba drumul în viață. În urmă cu câteva ore, Sorin Cîmpeanu a anunțat noile schimbări de care vor beneficia elevii din clasele terminale.

Potrivit acestuia, adolescenții nu vor mai fi supuși triajului epidemiologic, atât de obositor și stresant pentru cei care urmează să susțină un examen foarte important. De asemenea, ministrul Educației a subliniat faptul că se renunță și la termometrizare, astfel că un elev care are emoții sau a alergat și prezintă o temperatură mai ridicată, nu riscă să fie exclus din examen.

“Recomandările care vor fi postate astă seară vor face toate acele precizări: fără triaj epidemiologic, termometrizare. Se păstrează însă distanţarea, se păstrează obligativitatea purtării măştii de protecţie, aerisirea spaţiilor de clasă. Deci, toate acest reguli de protecţie sanitară se vor păstra”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Ce avantaje vor avea elevii la examene în acest an

Sorin Cîmpeanu a anunțat noile măsuri adoptate în favoarea elevilor, gândite pentru a compensa absența orelor fizice de care majoritatea eevilor au fost privați.

Astfel, toți elevii vor putea face desene pe foaia de examen, acolo unde situația o cere sau elevul consideră că este necesar pentru a demonstra un răspuns.

De asemenea, ministrul Educației a precizat că timpul alocat pentru completarea căsuțelor libere va crește cu 15 minute, astfel că elevii vor avea mai mult timp de gândire.

Ministerul Educaţiei a luat acele măsuri administrative pentru a veni în sprijinul elevilor înţelegând dificultăţile pe care le-au întâmpinat.

Este vorba despre micşorarea numărului de note necesare încheierii situaţiilor şcolare la minimum două, este vorba de prevederi precum posibilitatea de a face construcţii pe foaia de examen – matematică, geometrie, de a sublinia textele la examenul de limba română.

Nu mai sunt considerate semne distinctive, deoarece toţi au posibilitatea să facă acest lucru. Creşte timpul alocat – 15 minute – pentru a completa casetele. Deci, sunt lucruri mici, dar care toate la un loc vin în sprijinul elevilor. Toate aceste recomandări vor face obiectul unui document care va fi postat astă seară pe site-ul Ministerului Educaţiei. Recomandări pentru elevi şi părinţi”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Acesta nu a uitat să menționeze nici situația elevilor care vor susține examenul de Bacalaureat, reamintind numărul elevilor care fac parte din fiecare categorie care va participa.

“Pentru examenul de Bacalaureat, cred că este o precizare importantă, numărul elevilor de clasa a XII-a este de 152.000, numărul elevilor de clasa a XIII-a este de 21.000. În total, 173.000 de elevi. S-au înscris 114.000 elevi din promoţia curentă, dar o precizare foarte importantă: din elevii de clasa a XII-a un număr de 25.000 de elevi sunt la cursuri serale şi cu prezenţă redusă”, a concluzionat Sorin Cîmpeanu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI