Ministrul de Interne, la înmormântarea alpinistului Zsolt Torok, găsit mort în Făgăraș. Imagini emoționante

de: Claudiu Surmei
20 08. 2019

Ministrul Afacerilor Interne a participat la înmormântarea alpinistului Zsolt Torok, care a fost găsit mort în Munții Făgăraș. Mihai Fifor a citit Ordinul Național prin care președintele Klaus Iohannis l-a decorat post-mortem pentru contribuția adusă sportului românesc.

Ministrul de Interne a participat la înmormântarea alpinistului Zsolt Torok

Alpinistul a fost înmormântat cu onoruri militare în Cimitirul Eternitatea din Arad. Sute de oameni au participat la ceremonie, printre ei aflându-se și ministrul de Interne, Mihai Fifor. Înainte de înmormântare, cei care l-au cunoscut s-au adunat în fața Teatrului de Stat din Arad, unde fusese depus trupul neînsuflețit al lui Zsolt Torok. Sicriul lui a fost îmbrăcat cu un steag tricolor, iar mai multe persoane au făcut zgomot cu ajutorul lanțurilor folosite în alpinism.

Mihai Fifor a citit Ordinul Național prin care președintele României l-a decorat post-mortem pe Zsolt Torok pentru contribuția adusă sportului românesc. La cimitirul Eternitatea din Arad, locul în care a fost înmormântat alpinistul, s-au tras salve de pușcă în momentul în care sicriul cu trupul neînsuflețit a fost coborât în mormânt.

Alpinistul Zsolt Torok a dispărut în Munții Făgăraș, iar dispariția lui a fost anunțată sâmbătă la numărul de urgență 112. Acesta plecase singur pe munte, într-o zonă fără semnal. Lucrurile lui au fost găsite într-un refugiu, iar trupul neînsuflețit a fost coborât de pe munte în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Parcul Copiilor din Arad va purta numele lui Zsolt Torok, în memoria alpinistului, au anunțat autoritățile. Președintele României l-a decorat post-mortem, marți, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

Zsolt Torok a stabilit mai multe recorduri la nivel național și mondial: a urcat pe 5 vârfuri din Munții Himalaya și a condus expediţia românească de pe Nanga Parbat, un vârf de 8.126 de metri. De asemenea, alpinistul a fost pe Maratonul Marilor Pereţi, Trilogia Alpilor şi pe K2.