Ministrul de Finanțe, măsuri de ultimă oră pentru angajatori. Ce se va întâmpla la ANAF

Ministrul de Finanțe, măsuri de ultimă oră pentru angajatori. Ce se va întâmpla la ANAF

Mediul de afaceri din România, încă de la primele cazuri de COVID-19 de pe teritoriul României, au prezis că vor apare probleme de ordin economic, și au încercat să pună ”presiune” pe actuala guvernare pentru anumite pachete de amendamente care să vină în sprijinul acestora.

Ministrul de Finanțe, măsuri de ultimă oră pentru angajatori

În acest moment există o serie de măsuri luate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în contextul pandemiei de coronavirus, și confirmate de Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu. Guvernul trebuie, imperativ, să vină cu un sprijin real pentru mediul de afaceri din România și nu de piedici și presiuni suplimentare. Aceste noi măsuri vor fi aplicate în perioada în care, în România este stare de urgență, cât și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acestei stări.

Ministrul de Finanțe, măsuri de ultimă oră pentru angajatori. Ce se va întâmpla la ANAF
Ministrul de Finanțe, măsuri de ultimă oră pentru angajatori. Ce se va întâmpla la ANAF

„În această perioadă, având în vedere contextul economic dificil cauzat de răspândirea infecției cu virusul COVID-19, Agenția Națională de Administrare Fiscală a pregătit o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri”, a anunțat Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, pe Facebook.

Ce se va întâmpla la ANAF

Astfel că, pachetul de măsuri aprobate și care vor fi puse în aplicare de către ANAF, spune Câțu, vor ajuta angajatorii în a diminua pierderile, care oricum vor veni și o primă măsură este suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanțelor bugetare. În acest sens, nu se mai emit somații, popriri asupra disponibilităților bănesti și a veniturilor urmăribile și nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Excepție fac sumele provenite din hotărârile judecătorești pronunțate în materie penală.

Rambursarea TVA-ului, este o a doua măsură luată în sprijinul mediului românesc de afaceri, în cursul lunii martie, pentru toate deconturile soluționate și pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi  și implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizează soluționarea cu celeritate a deconturilor, începând cu data de 1 aprilie 2020.

Se vor suspenda acțiunile de control fiscal, cele ale inspecțiilor fiscale, a controalelor antifraudă, cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță sau a cazurilor de evaziune fiscală unde sunt indicii în acest sens și, totodată, autoritățile anunță și suspendarea acțiunilor antifraudă privind Filtru II și a activităților specifice din Punctele de Trecere a Frontierei cu Ungaria și Bulgaria. Conform noilor amendamente  se amână termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI