Minciuna ucide. Cum îti dai seama cand te minte cineva, gesturile care dau de gol
Minciuna poate ucide, mai ales acum în plină criză de coronavirus. Reamintim aici de Neluțu, polițistul care a mințit că a fost în Israel și din prucina căruia multe persoane au fost contaminate cu Covid-19. A băgat un spital întreg în carantină, iar acum are dosar penal. Cum îți dai seama că cineva te minte? Afli aici!
Minciuna ucide. Cum îti dai seama cand te minte cineva, gesturile care dau de gol
Studiile au arătat că atunci când doi străini se întâlnesc, aceștia se mint reciproc încă din primele zece minute. De asemenea, un cuplu căsătorit minte la fiecare zece interacțiuni, iar unul necăsătorit la fiecare 3 interacțiuni. O dată din cinci, un adolescent își minte părinții. Dar atunci când mințim exresiile corporale, dar și modul de a vorbi ne trădează. În general, se detectează 54% dintre minciunile care se spun. Dar cu puțin antrenament, poți aajunge să recunoști până la 90 % dintre ele. Un mincinos ia distanță față de lucrurile reproșate.
Un mincinos utilizează expresii precise și restrictive, iar cea mai cunoscută este cea ”ca să îți spun adevărul…” sau ”Mulțumesc că ai precizat, credeam că mă vei păcăli dacă nu…”. Astfel că, un mincinos repetă întrebarea înainte de a răspunde la ea. De ce face asta? Pentru a mai câștiga timp de a formula răspunsul. O persoană care spune adevărul va fi întotdeauna mai spontană, îi vin mai repede cuvintele. De asemenea, un mincinos te privește mai mult în ochi, pe când o persoană care spune adevărul menține un contact vizual mult mai scăzut. Un mincinos va încerca să depună mai mult efort ca să te convingă, iar acest contact este unul dintre semnele înșelării.
Un mincinos va avea un zâmbet fals, deoarece atunci când mințim, emoțiile sunt false, deoarece ele nu au nicio legătură cu realitataea. Pentru a retranscrie emoțiile, el poate apela la un zâmbet, însă e aproape imposibil să reproduci un zâmbet spontan. Atunci când zâmbești natural, ochii se contractă și apar ridurile mici în colțul ochilor. În plus, un zâmbet sincer se vede din privire.
Cum se comportă un mincinos
Un mincinos oferă prea multe detalii pentru a-și dovedi minciuna. Va fi nenatural, iar atunci când primești multe detalii nesemnificative înseamnă că ceva e putred la mijloc. Dacă mincinosul se simte vinovat, pate avea gândul de a-ți sugera cum să-l pedepsești pe ”adevăratul vinovat”. În timp ce cel care spune adevărul nu are nevoie să apele la astfel de tertipuri.
Un mincinos nu îți va povesti istoria lui începând cu finalul. Un truc ar fi, atunci când vezi că ceva nu se leagă în povestirea sa, să pui întrebări inversând cronologia evenimentelor. Atunci când minți este foarte greu să începi cu sfârșitul. Aceasta este una dintre cel mai des utilizate tehnici de către anchetatori ai poliției.
Un mincinos își ține vârfurile picioarelor spre exterior. Astfel că, o atitudine negativă, cu brațele încrucișate și picioarele îndreptate cu vârfurile către exterior sunt semne care nu înșală. De asemenea, pentru a te înșela cât mai puțin trebuie să încerci să înțelegi persoana care îți vorbește și să fii atent în mod obișnuit la, la maniere, la gesturi.
Un mincinos e lipsit de coerență, iar dacă ceea ce îți spune nu are sens, nu trebuie să te învinovăți pentru că nu ai înțeles. Pune-l apoi ăe interlocutor să-ți spună din nou povestea. La una inventată va fi greu de amintit detaliile spuse prima dată. Se va simți prost și se va îngrijora de ce va spune, dacă îi vei cere detaliile încă de la început.