În urmă cu ceva vreme Playtech Știri reamintea despre decizia omului de afaceri Cristian Ludovic Pop de a renunța la rețeaua de magazine construită de acesta, Animax, și intrarea sa ca partener și investitor în zona de imobiliare. Se pare că, în cele din urmă, zvonurile legate de investițiile afaceristului, în mod direct, sunt reale, aflându-se de intențiile acestuia de a construi un ansamblu de birouri în zona Băneasa, acest proiect fiind estimat la 40 de milioane de euro.
În urmă 2018, Cristian Ludovic Pop avea să ia decizia de a renunța la unul din importantele lanțuri de magazine pentru animalele de companie, cunoscut sub numele de Animax. Vânzarea lanțului avea să fie negociată cu Grupul de investiții ucrainean Rohatyn, prețul cerut de Cristian Ludovic Pop fiind de 20 de milioane de euro.
Animax, sub această denumire, a activat pe piața românească de peste 15 ani și a devenit principalul lanț de magazine de animale de companie, cu aproape 80 de puncte de vânzare. Compania a înregistrat o creștere mare a vânzărilor în ultimii ani. La momentul vânzării, Animax avea 73 de magazine în București și în toată țara și o cifră de afaceri anuală de peste 25 de milioane de euro.
În cele din urmă tranzacția avea să fie făcută, iar omul de afaceri avea să-și reorienteze investițiile în zona imobiliară, dar numai ca silent partner, așa cum a fost cazul unui proiect imobiliar dezvoltat de familia Dobra, în Cluj și București. În afară de asta, omul de afaceri și-a mai investit banii și în platforma Roca Investments, în Holde Agri Invest și în compania de software Ringhel, continuând să dezvolte rețeaua de magazine cu produse naturiste Esența Plant, conform Profit.ro.
Aceeași publicație este cea care anunță că omul de afaceri este dispus să investească într-un nou imobil de bioruri și locații de alimentație publică, estimarea fiind undeva la 40 de milioane de euro, ținând cont de suprafața în cauză, și anume două terenuri de 700 de metri pătrați, situate în apropiere de complexul Băneasa Shoping Center.
Grupul este un investitor important pe piața locală, iar volumul investițiilor anunțate pentru 2023 la câteva sute de milioane de euro, asta după ce, tot în 2022 vindea proprietatăți în valoare de peste 3 milioane de euro. Investițiile vine pe un fond de creștere masivă a anului trecut, când investițiile imobiliare au atins un record de 1,25 miliarde de euro.
Conform statisticii de la finalul anului trecut, investițiile în proprietăți comerciale din România au totalizat o creștere cu 40% față de anii precedenți, dintre care cea mai mare tranzacție individuală a fost achiziția de către Pavăl Holding a portofoliului de birouri al CA Immo pentru 600 milioane de euro, potrivit companiei de consultanță imobiliară JLL România. Rezultatul de anul trecut a fost cel mai mare din 2008 încoace.
Anul trecut, sectorul de birouri a avut cea mai mare pondere de 63% din piața tranzacțiilor, urmat de retail și industrial, cu cote de 24% și, respectiv, 8,5%, iar Bucureștiul a fost cel mai mare generator de tranzacții imobiliare, cu un volum total de aproximativ 940 de milioane de euro.
„În viitor, având în vedere condițiile actuale de piață, investitorii cu capital propriu și care nu au nevoie de finanțare bancară vor avea un avantaj competitiv semnificativ, iar proprietățile cu finanțare bancară transferabilă către un potențial cumpărător vor fi semnificativ mai lichide”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.
În T4 2022, randamentele prime office au crescut de la 6,75% la 7,00%, în timp ce în sectoarele de retail și industrial, randamentele au rămas stabile, la 7,25% și, respectiv, 7,50%. În ceea ce privește țara de origine a investitorilor, pentru prima dată în istoria pieței locale, jucătorii români au dominat piața de investiții cu o cotă de 52%. Au urmat investitorii din Africa de Sud, cu investiții în valoarea de 20%, Austria cu 10% și Belgia cu un procent minim de 8,5%.