03 ian. 2025 | 13:46

Ce schimbări vrea să facă Daniel David, noul ministru al Educației: „Metodele de predare trebuie îmbunătățite. Nu susțin introducerea de noi materii”

Știri generale
Ce schimbări vrea să facă Daniel David, noul ministru al Educației: „Metodele de predare trebuie îmbunătățite. Nu susțin introducerea de noi materii”

Ministrul Educației, Daniel David, și-a exprimat poziția fermă împotriva introducerii de noi materii în învățământul preuniversitar. În opinia sa, educația de mediu, financiară sau juridică, printre altele, pot fi integrate în cadrul disciplinelor existente. Cu toate acestea, el subliniază că adevărata problemă nu constă în conținuturi, ci în modul de predare și în lipsa prieteniei materialelor didactice.

Materii noi? O greșeală, spune ministrul

„Nu susțin introducerea de noi materii peste cele existente. Este o greșeală care se tot repetă în ultimii ani – fiecare vine cu o nouă materie: educație de mediu, educație financiară, juridică, sustenabilitate. Toate sunt importante, dar nu ca materii distincte. În momentul în care le adăugăm, ajungem să ne plângem că elevii au prea multe ore și materii,” a declarat Daniel David într-un interviu pentru Antena 3 CNN.

El consideră că astfel de subiecte pot fi abordate în cadrul materiilor deja existente, prin unități de învățare tematice integrate.

Cum poate deveni educația mai relevantă?

Răspunzând la întrebarea despre cum să reducă programa încărcată și să orienteze educația către abilități utile pentru piața muncii, ministrul a evidențiat echilibrul între teorie și competențe practice.

„Elevii trebuie să învețe teorie, dar și să dezvolte competențe procedurale. Teoria formează oameni care au sensuri și semnificații în viață, mai puțin susceptibili la manipulare sau teorii conspiraționiste. Însă, pe lângă cunoștințele teoretice, trebuie să îi învățăm ce este important să facă, atât în viața de zi cu zi, cât și într-un domeniu profesional,” a explicat ministrul.

Problema reală: Predarea ineficientă

Daniel David a identificat metodele de predare ca fiind principala problemă a sistemului educațional: „Conținuturile noastre sunt bine structurate și adaptate. Totuși, performanța elevilor la teste internaționale este slabă, chiar dacă programa noastră se aliniază cerințelor testelor. De ce? Pentru că nu predăm bine aceste conținuturi.”

În opinia sa, metodele de predare nu sunt suficient de eficiente, iar manualele nu sunt suficient de atractive pentru elevi.

„Trebuie să schimbăm modul în care predăm, să avem manuale mai prietenoase și să transformăm cunoștințele declarative în competențe reale,” a afirmat ministrul.

Planuri pentru modernizarea predării

Pentru a remedia aceste probleme, Daniel David intenționează să lanseze programe de formare pentru profesori și să introducă metode moderne de predare.

„Voi crea oportunități pentru training, astfel încât profesorii să adopte modalități mai eficiente și mai atractive de predare,” a declarat el.

În ceea ce privește evaluarea cadrelor didactice, ministrul a sugerat că acest aspect ar putea deveni parte a procesului de îmbunătățire a metodelor educaționale.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Testul de inteligență care face furori în startul anului 2025! Doar geniile găsesc omul din viitor prezent în fotografie, în doar 6 secunde
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Revelion de coșmar pentru Brigitte și Florin Pastramă, în Poiana Brașov! Incredibil ce li s-a întâmplat în restaurantul unde s-a ținut petrecerea. 'Am plătit 600 de euro!'
Unica.ro
Ce vreme vine! Două zile cum n-au mai fost în ianuarie
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Sobe interzise! Ordin pentru cei care și-au montat soba înainte de 2010. Devin ilegale din 2025
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
RĂSTURNARE privind VIITORUL PREȘEDINTE! S-a AFLAT de ABIA ACUM viitorul CANDIDAT!
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Cum a reușit un avion să decoleze în 2025 și să aterizeze în 2024. Cum a fost posibil să se întâmple așa ceva. Care e explicația
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro