Miliardarul israelian care ar fi ordonat spionarea Laurei Codruța Kovesi, judecat în Elveția. Ce acuzații i se aduc

Beny Steinmetz este cel care ar fi ordonat spionarea Laurei Codruța Kovesi

Miliardarul israelian care ar fi ordonat spionarea Laurei Codruța Kovesi a fost pus sub acuzare, în Elveția, urmând să fie judecat pentru o presupusă oferire de mită în Guineea. Anchetatorii susțin că Beny Steinmetz ar fi urmărit să obțină un contract de exploatare minieră în regiunea Simandou.

Beny Steinmetz este cel care ar fi ordonat spionarea Laurei Codruța Kovesi

Beny Steinmetz este cel care s-ar afla în spatele afacerii Black Cube, firma israeliană acuzată că a ar fi încercat să o spioneze pe Laura Codruța Kovesi, pe vremea când aceasta era procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție. În acest dosar, Ron Weiner a fost condamnat definitiv la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, după ce și-a recunoscut vinovăția. Aceeași pedeapsă a primit-o și David Geclowicz.

Miliardarul american Beny Steinmetz, care este consultantul politic al lui Tal Silberstein, este judecat acum în Elveția pentru că, alături de alți doi inculpați, a oferit mită 10 milioane de dolari pentru obţinerea unui contract de exploatare minieră în regiunea Simandou din Guineea. Aceștia sunt acuzați că au emis facturi false pentru a ascunde mita pe care i-ar fi oferit-o soţiei lui Lansana Conté, fostul președinte al Guineei.

Beny Steinmetz
Beny Steinmetz

Anchetatorii susțin că inculpații „au promis în 2005, iar ulterior au oferit sau au facilitat oferirea de mită uneia dintre soţiile fostului preşedinte Lansana Conte” în vederea obținerii drepturilor de exploatare minieră în numele companiei lui Beny Steinmetz, Group Resources.

Autoritățile din Israel l-au plasat în arest preventiv pe Beny Steinmetz în anul 2017, fiind acuzat de fals, uz de fals, spălare de bani, fraudă, abuz de încredere şi obstrucţionarea justiţiei. Steinmetz și Silberstein au ajuns la un acord cu procurorii și au fost eliberați sub control judiciar. Ulterior, surse judicare din Israel au declarat că arestarea lui Steinmetz a avut legătură cu investigația DNA din România. Steinmetz a susținut că ancheta este doar un „război politic.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI