Mii de români se întorc acum în țară, din Italia, Spania și Austria: cum a fost posibilă migrarea

Mii de români se întorc acum în țară, din Italia, Spania și Austria: cum a fost posibilă migrarea

Aproximativ 6000 de cetățeni români s-au întors în țară în această noapte, cu aproximativ 830 de vehicule. Ei revin în România din Italia, Spania și Austria.

Oamenii se află pe drum de câteva zile, dar până acum, nu au putut să vină în țară din cauza unei decizii radicale a autorităților ungare. Din fericire pentru ei, Ministerul Român de Externe a negociat un coridor umanitar pentru aducerea în teritoriu a românilor. Respectiva cale de acces a fost deschisă pe teritoriul Ungariei între orele 21:00 și 5:00, fără să existe nicio promisiune că se va mai întâmpla vreodată așa ceva. Anunțul pe marginea acestei situații foarte tensionate a fost făcut de ministrul Bogdan Aurescu.

Aglomerație la vamă. Care sunt timpii de așteptare pentru cei care vor să intre în România

Inițial, la frontiera dintre Austria și Ungaria erau aproximativ 3.500 de români. La o analiză mai atentă însă, estimările ulterioare au confirmat că erau aproximativ 6.000 de oameni blocați la graniță, a precizat în cadrul unei intervenții televizate la Digi 24 Bogdan Aurescu.

Cetățenii români din Italia, Spania, Austria și alte țări din vestul Europei au rămas blocați de câteva zile la granița cu Ungaria, după ce premierul maghiar a anunțat arbitrar că își închide toate granițele. Cei câteva mii de români, între care familii cu copii mici, au rămas blocați la granița dintre Austria și Ungaria luni seară, la scurt timp după ce guvernanții de la Budapesta au decis să închidă frontiera în timp real, fără vreun avertisment. Decizia Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00. Din acel moment, absența unei notificări prealabile oficiale a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar.

Ministerul român de Externe a transmis că Bogdan Aurescu a cerut autorităților ungare măsuri urgente, iar Ungaria a transmis că va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp. Românii au intrat în țară pe la Nădlac 1, Nădlac 2, Borș și Cenad.