Cu toate că este primăvara, temperaturile sunt în continuare scăzute, iar locuitorii municipiului Giurgiu, care sunt racordați la sistemul de încălzire în sistem centralizat, au caloriferele aproape reci, deoarece societatea distribuitoare asigură o temperatură scăzută în calorifere.
În lipsa căldurii, unii oameni au recurs la alte surse alternative de căldură. Sorin Cepraga, directorul societății care furnizează agentul termic, a declarat că Primăria Giurgiu achită în jur de 250.000 de lei pe zi pentru subvenționarea gigacaloriei, având în vedere prețul mare al gazelor.
Având în vedere eforturile financiare mari, se asigură o temperatură de circa 40 de grade în calorifere pe timpul zilei. Pe de cealaltă parte, pe timpul nopții, temperatura crește la 45 – 50 de grade. Directorul societății a mai precizat că, în cazul în care s-ar furniza agent termic la o putere mai ridicată, costul gazului pentru municipiul Giurgiu s-ar ridica la 450.000 de lei pe zi, sumă pe care municipalitatea nu o poate plăti.
Școlile din municipiul Giurgiu fac orele online deoarece autoritățile locale spun că nu au bani pentru a furniza încălzire în școli. Anunțul a fost făcut de către edilul orașului la sfârșitul anului trecut. Acesta a precizat că gazul plătit de municipalitate este suficient până pe 3 ianuarie. De atunci urmează să se caute soluții pentru a rezolva problema.
„E greu să căutăm acum vinovați, dar trebuie spus că nici fosta administrație publică locală nu știa, atunci când am hotărât prelungirea subvenției de 60%, că prețul gazului va crește de șase ori, ajungând să cheltuim aproximativ 1 miliard 800 de milioane de lei vechi, pe zi!
Asta ar însemna 5 milioane de euro în perioada sezonului rece. Este catastrofal pentru primăriile care, ca și Giurgiu, nu au agenți economici importanți, care nu au colectări importante. În concluzie, nu se poate trece peste această iarnă decât cu ajutor guvernamental”, spunea primarul Anghelescu.
Primarul a precizat că agentul termic era livrat unităților școlare între orele 4 dimineața și 4 după-masă. De asemenea, atunci când a fost nevoie, agentul termic a fost furnizat non-stop în sălile de sport, când s-au desfășurat competiții sportive.
„Eu n-am crezut că după 32 de ani vom ajunge să vorbim iarăși despre încălzirea populației în apartamente și de faptul că tremurăm în case de frig…” a mai spus primarul Adrian Anghelescu.
În unele zone din Giurgiu, agentul termic a fost întrerupt, din cauza calității neconforme sau temperatura din calorifere era mult prea scăzută. În alte zone încă este funcțională, însă asigură un minim de conform cetățenilor.