Arhitect de profesie, designerul Mihai Albu ne-a vorbit, în exclusivitate pentru Playtech Știri, despre situația clădirilor din România, construite înainte și după cutremurul din 4 martie 1977. Cel mai sigur loc din casă? ”Sub grindă, nicidecum sub tocul ușii, și cât mai departe de mobilier!”.
Mihai Albu, vestitul designer de încălțăminte, care figurează și în Cartea Recordurilor, cu cele mai înalte tocuri din lume, de 37 cm, este absolvent al Facultății de Arhitectură din București. El îi îndeamnă, pe cei care locuiesc în case vechi, să se gândească cât mai curând la o reabilitare, la o consolidare a casei, care le poate salva viețile:
”Multe clădiri din București sunt foarte vechi, multe au prins cele două mari cutremure, din 1944 și din 1977, și sunt deja șubrezite. Multe nu au fost reconsolidate, în niciun fel, nu au fost reabilitate structural, multe locuințe din România sunt depășite moral, aș putea spune. Cu siguranță, urmare a creșterii activitații seismice din România, va crește și numărul asigurărilor pentru locuințe. E o soluție, despăgubirea, dar doar în momentul în care scapi cu viață dintr-un cutremur puternic. Clădirea poate să aibă daune majore, să nu fie victime, să poată fi reabilitată structural și atunci poți să iei banii de la asigurare”, ne-a declarat el, pentru Playtech Știri.
Mihai Albu atrage atenția ca, în momentul construirii unei case, arhitectul să colaboreze obligatoriu cu un structurist, acesta din urmă ocupându-se de armături și de fundație:
”Structuriștii lucrează cu arhitecții. Structuriștii trebuie să prevadă toate normele de grosimi de ziduri și de armături, în așa fel încât clădirea să reziste normelor antiseismice. Structuristul cunoaște tot ce ține de fundație, de siguranța clădirii. Structuristul calculează tot și pe baza acestor calcule se înalță o clădire. Dar, tot ce s-a construit după 1977, dacă s-au respectat normele, rezistă la un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, normele pentru cutremurele mari au apărut după 1977”.
Mihai Albu a explicat, exclusiv pentru Playtech Știri, și care anume materiale de construcții sunt cele mai rezistente, în caz de cutremur, în funcție de înălțimea clădirii:
”De pildă, cărămida, care este structură, este portantă. Din cărămidă se pot face doar edificii nu foarte înalte, doar o clădire cu parter și cu două etaje, cel mult. Blocurile înalte sunt făcute din beton, iar cele foarte înalte, de peste 300 de etaje, din America, sunt realizate din structuri metalice, care au elasticitate și rezistență la compresiune. Plăcile din BCA sunt folosite doar la compartimentare, la separarea camerelor, deci nu oferă rezistență pentru structura clădirii”.
Mihai Albu vede Bucureștiul de sus. Locuiește într-un bloc construit înainte de cutremurul devastator din 4 martie 1977, care a răpit 1.500 de vieți:
”Eu locuiesc într-un bloc cu 10 etaje, m-am interesat, a avut ceva probleme la cutremurul din 1977, a suferit ceva daune, dar a fost reconsolidat. Stau la etajul 6, iar cutremurul din 1977 l-am prins la etajul 5, în alt bloc, am avut pagube foarte mari”, ne-a mai declarat Mihai Albu, exclusiv pentru Playtech Știri.
Vestitul designer de încălțăminte, arhitect de profesie, ne-a oferit și câteva sfaturi importante, care ne pot salva viața, în cazul unui cutremur de proporții:
”Cel mai sigur loc din casă ar putea fi sub grindă, dar cât mai departe de mobilă, pentru că se poate răsturna peste noi. Deci, sub grindă, având însă mobila cât mai departe. Dacă ești la parter, poți să ieși din bloc și să te îndepărtezi cât mai mult. În general, blocurile nu cad lateral, ele se prăbușesc relativ vertical. Dacă te îndepărtezi cam 10-15 metri de bloc ești în siguranță.
Atenție mare, însă, dacă ieșim din casă, pentru cei care locuiesc la curte. Când se desprind acoperișurile și coșurile, ele cad mult mai departe de casă și te pot accidenta. E bine să te îndepărtezi cât se poate de mult de imobile. Cei care stau de la etajul 1 în sus, casa scării este cea mai expusă unei prăbușiri, pentru că scara era prinsă doar la capete, deci, a se evita. Casa scării este cel mai nesigur loc dintr-un bloc!”, ne-a mai spus Mihai Albu.