Migdale extrem de periculoase, retrase urgent de pe piață. Nu le mânca! Ce conțin

de: Năstase Mirabela
11 02. 2022

Migdale extrem de periculoase, restrase urgent de la piață. Ce conțin acestea și de ce nu trebuie consumate. Autoritatatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a făcut un anunț important. De asemenea, potrivit anunțului, cei care au cumpărat aceste migdale trebuie să le returneze până la data de 23 februarie.

Migdale extrem de periculoase, retrase urgent de pe piață

Autoritatatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că mai multe loturi de migdale cu acid cianhidric sau cianură sunt retrase de la vânzare în România, anunță Autoritatatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor în trei comunicate separate.

Este vorba despre produsele „Dennree eco migdale prăjite măcinate 200G” și „Dennree eco migdale 250 g”. Potrivit ANSVSA, Biocorner, ca urmare a notificării primite din partea producătorului DennreeGMBH, a început să retragă de la comercializare și de la clienți a unor articole din cauza  detectării acidului cianhidric.

„În cazul în care ați cumpărat produsele menționate mai sus, vă rugăm să nu-l consumați și să îl returnați în magazinele Biocorner până la data de 28.02.022, urmând să primiți contravaloarea lui”, se menționează pe site-ul ANSVSA.

Prin urmare, Biogama, după notificarea primită din partea producătorului Dennree GmbH, a început să retragă de la vânzare produsul „Migdale europene bio” de 250 gr, din Spania, din cauza unui conținut crescut de cianură. Astfel, cei care au cumpărat aceste migdale trebuie să le returneze până pe data de 23 februarie.

De asemenea, cea de-a treia rechemare anunțată de Autoritatatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vizează produsul „Migdale eco 250 G Dennree”. Cauza este proporția mare de migdale amare, fapt pentru care produsul conține acid cianhidric.

„Vă rugăm să returnați produsele achiziționate primind contravaloarea acestora, până la data de 18.02.2022. Consumul acestui produs poate provoca dureri abdominale sau în gât. În acest caz vă rugăm să vă adresați unui medic”, se mai indică pe același site.

Despre ANSVSA

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este o instituție publică din România, care se află în subordinea Guvernului. Institutele care se află în subordinea ANSVSA:

  • Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA)
  • Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV) [1]
  • Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV)

Despre cianură

Cianura este substanța chimice care conține cel putin un grup cian (C≡N), ce constă într-un atom de carbon în legătură triplă cu unul de azot. Anionul CN- mai cunoscut ca ion cianură. Cianurile metalelor alcaline se cunosc ca fiind otrăvuri, astfel folosindu-se în principal cianură de potasiu (KCN).