Perioada propice pregătirii conservelor pentru sezonul rece se apropie de sfârșit. Majoritatea gospodinelor se concentrează acum pe depozitarea legumelor la congelator. Acestea urmează să fie folosite în diverse mâncăruri preparate în timpul lunilor ce urmează. Cum se depozitează corect ierburile aromatice, însă? Află în rândurile de mai jos cum trebuie să păstrezi verdețurile, roșiile și usturoiul pentru iarnă.
Cu siguranță ai auzit deja despre o mulțime de modalități de a depozita legumele sau ierburile pentru sezonul rece. Însă cum trebuie să le păstrezi, de fapt, ca să nu se strice până în momentul în care le folosești în mâncăruri? Cel mai recomandat este ca zarzavaturile să fie puse la congelator pe perioada iernii.
În rândurile următoare îți vom explica în pași simpli cum trebuie să procedezi pentru ca legumele să aibă gust proaspăt de grădină chiar și iarna. Să începem cu verdețurile. Principalele ierburi aromatice congelate de gospodine sunt: țelina, pătrunjelul, mărarul și leușteanul.
Indiferent de tipul de verdeață pe care îl preferi în mâncare, este recomandat să o depozitezi la congelator sub forma unor pachete mici. Spală verdeața bine și împarte-o în buchete. În pungi mici depozitează câte un buchet de verdeață. Nu exagera cu cantitatea pe care o depozitezi. Dacă este prea mare, se pierde din aromă.
Există și o altă variantă de depozitare a verdețurilor la congelator. Se spală bine ierburile, după care se toacă mărunt. Se depozitează în pungi mici imediat după ce au fost tocate și se depozitează la congelator pentru a nu-și pierde din aromă.
În ceea ce privește roșiile, se acționează puțin diferit. Mai întâi de toate, trebuie să speli roșiile în apă cu oțet. Prepară într-un vas încăpător o soluție de oțet. La trei căni de apă se adaugă o cană de oțet. După ce ai spălat roșiile, îndepărtează codițele și orice zonă care prezintă pete sau diverse urme.
Ulterior, taie roșiile în bucăți mari. În cazul legumelor care sunt mici nu este nevoie să faci acest lucru. În schimb, crestează-le ușor. În acest fel, apa din roșii se va putea dilata cu ușurință. Dă roșiile la congelator pentru 30 de minute, după care scoate-le și depozitează-le în pungi. Le poți da din nou la rece, la final.
Citește și: Unde și la ce temperatură se depozitează corect legumele. Greșeala pe care o fac mulți
În cazul usturoiului, poți pregăti și congelatorul. Însă această metodă nu este recomandată întotdeauna dacă vrei să îl folosești în mâncăruri aromate. Usturoiul își pierde din gust și aromă când este ținut la rece. Cel mai bine este să îl păstrezi în cutii de lemn, saci de pânză sau în borcane care să prezintă găurele pentru circulația aerului.