Metoda prin care persoanele fără venituri pot obține asigurare medicală la stat, valabilă 12 luni

de: Ștefan R. Apostol
01 09. 2022

Statutul de asigurat este extrem de important, mai ales când vine vorba de serviciile medicale. Conform legislației în vigoare, orice cetățean care plătește asigurări, poate beneficia gratuit de anumite pachete de servicii medicale. Există și situații în care, din varii motive, un cetățean nu are un loc de muncă, sau a rămas fără. În acest caz se pune întrebrea care este metoda prin care persoanele fără venituri pot obține asigurare medicală la stat, valabilă 12 luni? Pentru această situație, conform legii, există o variantă de a deveni asigurat, conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Poți beneficia de asigurări medicale dacă nu ești angajat?

Conform informațiilor furnizate de CNAS, în „Ghidul Asiguratului”, „În cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, persoanele asigurate, indiferent de forma prin care a fost dobândită calitatea de asigurat, beneficiază de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, cuprinse în pachetul de bază, furnizate de medicul de familie sau medicul specialist, în ambulatoriu sau în spital.”

Serviciile de asigurare sunt prevăzute clar în Legea nr.95/2006, cunoscută sub numele de „Legea sănătății”. Conform Codul Fiscal, se precizează și modalitatea de plată a asigurărilor de sănătate:

„Cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10% și se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate”.

Dar există și situații în care o anume parte a cetățenilor, fie nu sunt angajați, fie și-au pierdut locul de muncă, deci și calitatea de asigurat. Una din preocupări este cum să vă asigurați că eventualele nevoi medicale sunt acoperite.

Vestea bună este că puteți obține o asigurare de sănătate fără un loc de muncă. Asigurarea de sănătate de grup nu este o opțiune pentru cei care nu au un angajator.

Cu toate astea vă puteți califica în continuare pentru planuri individuale sau familiale. Asigurarea individuală de sănătate oferă aceleași opțiuni pe care le puteți găsi în cadrul planurilor sponsorizate de angajator.

Cine beneficiază de asigurări fără plata contribuțiilor

Conform aceluiași „Ghid al Asiguratului”, se specifică și care sunt cei care beneficiază de asigurări de sănătate, fără plata contribuției:

  • copiii până la vârsta de 18 ani șitinerii cu vârsta între 18-26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu;
  • studenții și studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice;
  • soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate;
  • femeile însărcinate și lăuzele;
  • persoanele cu handicap;
  • bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, până la vindecarea respectivei afecțiuni.

 

Care este metoda prin care persoanele fără venituri pot obține asigurare medicală la stat, valabilă 12 luni

În cazul amintit anterior, există și o metodă de a putea beneficia de serviciile de asigurări de sănătate. În primă fază puteți verifica calitatea de asigurat accesând pagina dedicată aestui proces, aici, Tot ce aveți de făcut este să introduceți CNP-ul și vi se va prezenta:

  • Dacă persoana selectată este asigurată
  • Data înscrierii la medicul de familie
  • Dacă persoana are card emis

 

Dacă nu apar aceste date, înseamnă că persoana al cărui CNP a fost introdus, nu este asigurată. În acest caz, conform aceleiași legi nr.95/2006, puteți deveni asigurat prin completarea unui formular, D212 – Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Dar depunerea formularului nu este sufieient, mai sunt câțiva pași de realizat. Pentru a putea deveni asigurat cu drepturi depline, la analzia formularului D212, la ANAF, se va stabili dacă aveți baza de calcul necesară pentru a putea beneficia de asigurările medicale. Reamintim că această bază de calcul constă în calcularea a 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației.

Exemplu bază de calcul pentru formularul D212 depus în 2022:

baza de calcul = 6 X 2.550 lei (valoarea salariului minim brut pe țară) = 15.300 lei x 10% (cota de contribuție) = 1.530 lei)

Concluzie

Se poate întâmpla, așa cum spuneam, din varii motive, să nu mai fim asigurat medical. Conform celor enunțate anterior, vă puteți redobândi calitatea de asigurat, făcând pașii de mai sus.