Card de sănătate expirat în 2022? Ce trebuie să faci

Card de sănătate expirat în 2022? Ce trebuie să faci
Cardul de sănătate în România, un eșec sau un plus?

În urmă cu 7 ani, statul român introducea ca măsură obligatorie ca toate serviciile medicale pentru cetățenii români să fie făcute doar prin intermediul cardului de sănătate. Implementat la niel naționl din 1 septembrie 2015, sistemul a funcționat cu multe sincope, dar per total, astăzi toți asigurații la CNAS au în buzunar cardul de sănătate. S-au adus, din punct de vedere legal, câteva ajustări de-a lungul timpului, măsuri pe care nu toți posesorii le cunosc, în special cele legate de valabilitatea acstuia, după data de expirare.

Cardul de sănătate în România, un eșec sau un plus?

Conform legislației, fiecare cetățean al României are dreptul la proceduri medicale gratuite și nerestricționate, stabilite de un medic, doar dacă se prezintă cu cardul de sănătate. Începând cu 9 septembrie 2015, acest lucru se poate face doar prin intermediul acestui card, de fapt astfel asiguratul dovedește dacă are asigurările plătită către CNASS.

De-a lungul anilor au existat mari probleme de funcționalitate a sistemului integrat de gestionare a cardurilor, nu de puține ori medicii de familie plângându-se că nu pot introduce datele pacienților în sistem. Cu toate suișurile și coborâșurile, autoritățile spun că implementarea cardului de sănătate a fost un succes, astăzi majoritatea românilor, cu statut de asigurat la CNASS, având asupra sa un astfel de card.

Ce facem dacă ne expiră cardul de sănătate?

La nivelul anului 2020, Guvernul a adus mai multe modificări legislative referitoare la funcționalitatea și valabilitatea cardului de sănătate. Astfel că, prin HG 483/2020, guverul lua decizia de a prelungi perioada de valabilitate a cardului de sănătate, chiar dacă acesta este expirat. Astfel că, dacă un asigurat constată expirarea valabilitiății cardului în 2022, acesta va mai putea să se folosească de card timp de 7 ani de la data expirării.

„La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului”, se specifică în HG 483/2020, anunțată de Ministerul Sănătății, la data respecitvă.

Ministerul mai precizează că asigurații care au cardurile de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014, perioada de valabilitate s-a extins la nu mai puțin de 14 ani, dacă sunt deja cu data expirată.

Cu tot cu implementarea cardului, sistemul de sănătate din România se află pe ultimul loc în Europa. România se situează în mod regulat în jurul ultimului loc în Indexul european al consumatorilor de servicii medicale. Cu un sistem subfinanțat și ineficient, care nu reușește în mod constant să ofere îngrijiri de calitate, sismteul românesc de sănătate suferă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI