Metoda prin care mai mulţi români au fost păcăliţi de escroci. S-au trezit cu datorii uriaşe la bancă

de: Ștefan R. Apostol
17 05. 2024

Proverbiala inventivitate a românului se pare că își spune din nou cuvântul, dar  nu în sensul bun, după ce polițiștii au descoperit metoda prin care mai mulţi români au fost păcăliţi de escroci. Ca urmare a acestei metode, mulți s-au trezit cu datorii uriaşe.

Proverbiala inventivitate a românului lovește din nou!

Nu sunt puține situațiile în care s-a vorbit despre acest aspect inedit al românului. De cele mai multe ori în sens bun, dar sunt și alte situații în care se constată că această caracteristică specific românească este folosită și în încălcări flagrante ale legii.

Din păcate, proverbiala inventivitate a românului lovește din nou, și nu în sensul bun, conform polițiștilor constănțeni care au reușit să dezmembreze o nouă rețea de infractori, descoperind și metoda prin care mai mulţi români au fost păcăliţi de escroci.

Conform organelor de anchetă, în mai multe orașe din țară a activat până de curând o rețea de infractori care au reușit să acumuleze sume de bani, folosindu-se de o metodă clasică de escrocherie.

Metoda prin care mai mulţi români au fost păcăliţi de escroci

Concret, spun polițiștii, metoda prin care mai mulţi români au fost păcăliţi de escroci era de a falsifica documentele de identitate a unor persoane.

Cu aceste cărți false de identitate au mers și au făcut credite, astfel că persoanele ale căror nume apăreau pe buletinele false, find doar poza schimbată, s-au trezit cu zeci de mii de euro datorii la instituții financiare nebancare.

În urma celor patru percheziții făcute de polițiștii constănțeni, în Focșani și în comuna Drăgăneasca din județul Prahova, au reușit să aresteze doi bărbați, presupușii infractori, de 32 și, respectiv, 49 de ani.

Mulți s-au trezit cu datorii uriaşe

Din rapoartele polițiștilor reiese clar faptul că ce doi infractori aveau să multiplice cărțile de identitate, și pe baza acestora au reușit să facă mai multe împrumuturi de la instituțiile financiar nonbancare, iar din anchetă mai reiese că prejudiciul se ridică la 58.000 de lei.

„În iulie 2022, cei doi bărbaţi ar fi contrafăcut mai multe cărţi de identitate, folosind datele de identificare ale altor persoane, pe baza cărora ar fi obţinut credite de la mai multe instituţii financiare nebancare. Prejudiciul cauzat este de 58.000 de lei”, au transmis poliţiştii.

Acum sunt în arest, și vor fi puși sub acuzare de înșelăciune, uz de fals, fals privind identitatea și fals în înscrisuri sub semnătură privată, riscând de la 3 la 7 ani de închisoare.