Gigi Becali a reușit în ultimii ani câteva lovituri magistrale pe piața transferurilor, chiar și în perioade în care drumul FCSB în grupele cupelor europene nu a fost prea lung. Dennis Man, Nicușor Stancu și Vlad Chiricheș sunt doar trei exemple, care au adus în conturile clubului și implicit ale patronului multe milioane de euro. Cum a reușit acest lucru?
Gigi Becali este considerat un adevărat maestru al afacerilor. Nu este interesat atât de mult de fotbal cât de banii pe care îi poate obține din acest domeniu, iar această strategie a fost confirmată chiar de omul de afaceri. Patronul FCSB a reușit câteva lovituri senzaționale pe piața transferurilor. Ultimul exemplu este Dennis Man, un jucător care cochetase cu echipa națională și care în cupele europene nu a făcut mare lucru. AC Parma a plătit pentru el o sumă foarte mare: 11 milioane de euro, plus alte două în funcție de rezultatele echipei cu internaționalul român în teren.
Care a fost secretul acestei tranzacții și cum a reușit Gigi Becali un transfer atât de bănos, într-un campionat de top? Playsport a luat legătura cu Cătălin Cîmpian, expertul Transfermarkt ce se ocupă de fotbalul din România. Jurnaliștii au încercat să afle cât de mult contează în aceste tranzacții declarațiile pompoase ale patronul de la FCSB,
„Încercăm să nu conteze prea mult, dar inevitabil se reflectă în cote și chiar în sume de transfer. Patronul de la FCSB a reușit în ultima perioada să vândă jucători supraevaluați în Europa. Dar cred că peste tot se întâmplă asta. Imaginea unui jucător, creată de patron, presă sau impresar poate crește cota sau suma de transfer cu un procent semnificativ”, a declarat Cătălin Cîmpian, în exclusivitate pentru playsport.ro.
FCSB nu a mai câștigat campionatul din anul 2015, iar în ultimele cinci sezoane, CFR Cluj a fost echipa care a câștigat titlul. Cu toate acestea, Gigi Becali vrea sume uriașe pentru cei mai buni jucători ai săi. Pentru Octavian Popescu a spus că o să ceară 50 de milioane de euro.
„Deocamdată așa stau lucrurile. FCSB are cei mai tineri jucători, în general jucători pe care s-au plătit bani, iar din păcate contracandidata din ultimele sezoane, CFR Cluj, s-a axat pe jucători ce au o anumită vârstă. Aceștia nu pot ajunge la o cota mare, deși ei în teren joacă remarcabil. Primii 3 jucători că număr de minute din lotul celor de la CFR au o medie de vârstă de peste 33 de ani.
În schimb, media primilor 3 de la FCSB este de sub 24 de ani. Până acum, cei de la FCSB și-au salvat sezonul prin calificarea în grupele europene. Pe lângă acest aspect, analiză cotelor de piață ține cont și de istoricul jucătorului. Nu ar fi corect ca jucătorul să fie analizat doar pe ultimele 3 sau 6 luni. Cu siguranță vor apărea repercusiuni și în cotele de piață ale jucătorilor de la FCSB dacă situația din clasament va arată la fel de rău în continuare”, a povestit expertul Transfermarkt.
Cătălin Cîmpian a spus și cum stabilește site-ul Transfermarkt cotele jucătorilor. Specialiștii țin cont în ce competiție joacă fotbalistul, valoarea lui de marketing, cifrele de la club și de la echipa națională, dacă este cazul, vârsta și perspectiva jucătorului de creștere. Un alt aspect important este „puterea de cumpărare a clubului de care aparține”.