Metoda „Poliţiştii”, noul mod în care hoţii îi lasă pe români fără bani. Îţi iau cardurile direct, ai mare grijă!
De-a lungul anilor, diferite grupuri de infractori au găsit tot felul de metode a înșela și fura de la oameni. Deja sunt celebre metodele coletul, accidentul, etc. Mai nou, în Buzău, doi indivizi au trecut la o altă metodă de înșelăciune. Este vorba de metoda „Poliţiştii”, și se pare că le-a reușit, dar nu pentru mult timp.
Metodele escrocilor din România de a înșela
Criminalitatea, fie ea măruntă, sau nu, există în România, de la hoții la escrocherii. Infracțiunile, în principal tâlhării, furturi din buzunare și înșelăciuni de încredere, reprezintă o problemă permanentă.
Grupurile organizate de hoți și hoți de buzunare operează în zonele aglomerate, cum ar fi gările și metrourile, în trenuri și autobuze din toate orașele mari. Cea mai frecventă metodă este aceea de a distrage atenția victimelor în timp ce mai multe persoane, adesea copii, încearcă să smulgă ceasuri și bijuterii din buzunare sau din jurul gâtului și al încheieturii mâinii.
Buzunarele gecilor sau gențile pot fi tăiate cu un cuțit ascuțit, iar conținutul poate fi luat de la turiștii neștiutori care nu își dau seama de furt decât mult mai târziu. Dar, astea sunt doar metode clasice, dacă le putem numi așa.
În timp, metodele de înșelăciune și furt au devenit mai elaborate. Hoții și escrocii au trecut la metode stilizate, despre unele dintre ele scriind și redacția noastră. Odată cu evoluția tehnologiilor, următorul nivel a fost cel al infracțiunilor digitale, iar aici vorbim de grupuri bine organizate, care se ocupă și azi cu phishing-ul și furtul de date personale, etc.
Unii au rămas la metode mai pământene, precum cea despre care vorbim azi. Aceștia au încercat să fure de la oameni direct din buzunare, genți, etc, folosindu-se de identități publice false. Una din cele mai recente metode găsite de infractori, este metoda „Polițiștii”.
Metoda „Poliţiştii”, folosită de doi tineri în Buzău
Conform legislației penale românești, uzurparea de calităţi oficiale este clasificată ca infracțiune majoră și pedepsită conform legii. Pedepesele pentru aceste infracțiuni sunt prevăzute în Codul Penal, la articolul 258, după cum urmează:
„Codul Penal, art. 258
(1) Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta funcţionarului public care continuă să exercite o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii.
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) au fost săvârşite de o persoană care poartă, fără drept, uniforme sau semne distinctive ale unei autorităţi publice, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.”
Revenind la subiectul nostru, polițiștii buzoinei spun că metoda „Poliţiştii” a fost folosită de doi tineri buzoieni de 21, respectiv 23 de ani. Conform datelor, cei doi s-au folosit de identități false, declarându-se polițiști, ulterior furând cardurile și banii de la patru victime, toate fete tinere. Metoda „Poliţiştii” nu este la prima sa iterație, existând și în trecut alte infracțiuni prin aceeași metodă.
Anchetatorii spun că, în cele din urmă, cei doi au fost identificați și arestați pentru următoarele 30 de zile. Cele patru fete aveau vârste cuprinse între 26 și 34 de ani, iar pejudiciul se ridică la 7.000 de lei.
După decizia judecătorilor de arest pentru 30 de zile, cei doi tineri care s-au folosit de metoda „Polițiștii” riscă, așa cum spuneam anterior, de la 6 luni la 3 ani de închisoare, sau conform alineatului 3 din art.258, chiar cinci ani de închisoare pentru uzurparea de calităţi oficiale şi tâlhărie calificată.