Pentru a ajuta oamenii să își organizeze mai bine frigiderele aglomerate și să reducă risipa de alimente, cercetătorii din Tokyo testează tehnici simple de organizare, iar pentru a începe, ai nevoie doar de bandă adezivă și câteva autocolante.
Ai deschis vreodată frigiderul și ai simțit o undă de anxietate? Poate ai avut dificultăți în a găsi ceva de mâncat printre o aglomerație de gemuri, murături, tartine și condimente pe jumătate goale. Sau ai fost confuz în privința căror resturi acoperite cu folie de mese anterioare ar trebui să le consumi prima dată.
Dacă te recunoști în această descriere, nu ești singur. „De multe ori, alimentele se strică și se risipesc pentru că le uiți în frigider și le găsești putrede mai târziu,” spune Kohei Watanabe, cercetător în managementul deșeurilor la Universitatea Teikyo din Tokyo.
Pierderea de alimente la nivel de gospodărie reprezintă o problemă globală de proporții colosale. În Marea Britanie, aproximativ 60% din risipa de alimente provine din gospodării, iar în Statele Unite, între 40% și 50%. Statisticile sunt similare în Japonia. În 2021, aproximativ 47% din cele 5,2 milioane de tone de alimente comestibile irosite în țară proveneau din bucătăriile private.
Motivul acestei risipe de alimente acasă variază, dar există câțiva factori comuni în diverse culturi și locații. Aceștia includ alimentele care se „pierdem” în interiorul frigiderele, interpretarea greșită a etichetelor cu datele de expirare ale alimentelor, cumpărăturile impulsive și planificarea deficitară în timpul vizitelor la supermarket, precum și o conștientizare generală insuficientă despre necesitatea de a reduce risipa de alimente.
Practic toate țările sunt conștiente de aceste probleme și multe încearcă să le rezolve. Însă Japonia se confruntă cu o presiune și mai mare pentru a găsi soluții, deoarece importă aproape două treimi din alimentele sale. Aceasta crește costurile economice și de mediu asociate cu risipa de produse comestibile.
Japonia este o țară care nu este deloc autosuficientă în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente,” spune Tomoko Okayama, cercetător în managementul deșeurilor la Universitatea Taisho din Tokyo. „Nu este o idee bună să importăm mai multe alimente decât avem nevoie și apoi să aruncăm o mare parte dintre ele.”
Ca doi dintre cei mai importanți cercetători din Japonia în domeniul risipei alimentare, Okayama și Watanabe analizează motivele fundamentale pentru care alimentele comestibile ajung la gunoi și încearcă apoi să folosească aceste descoperiri pentru a dezvolta intervenții bazate pe dovezi.
Cel mai recent proiect al lor aplică tehnici de organizare a frigiderelor pentru a combate una dintre principalele surse de pierdere: frigiderul haotic. După cum spune Okayama, „Dacă putem ajuta oamenii să-și organizeze frigiderele, îi putem împiedica să uite de existența alimentelor din interior.”