Imagini greu de crezut că ar posibile în plină vară au fost surprinse recent. În timp românii se confruntă cu un nou val de caniculă, în alte regiuni a nins ca în povești astăzi, 5 august 2023.
În timp ce în România ne confruntăm cu un nou episod de caniculă ce a adus temperaturi de aproape 40 de grade Celsius în multe regiuni ale țării, cei cu planuri de vacanță într-o țară ce nu se află la mare distanță și care este de ani buni în topul destinațiilor preferate ale turștilor pot avea parte de o mare surpriză.
Strat gros de zăpadă, viscol puternic, ce reduce mult vizibilitatea, și temperaturi scăzute. Acest tablou tipic de iarnă a fost surprins însă în plină vară, pe data de 5 august 2023, în Italia, în Munții Dolomiți, la o altitudine de peste 3.300 de metri.
Imaginile au fost redistribuite pe pagina de Facebook Meteoplus. În mai puțin de două ore de la publicare, înregistrarea video strânsese peste 14 mii de vizualizări și sute de reacții.
Te-ar putea interesa și: Anticiclonul care dă temperaturile peste cap. Anunţul făcut de ANM, vremea a luat-o razna
Între timp, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o alertă de tip cod galben de caniculă ce vizează cea mai mare parte a țării.
”Pe parcursul zilei de sâmbătă (05 august) în Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Oltenia, Muntenia şi sud-estul Moldovei va fi caniculă, disconfortul termic se va menţine ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, anunţă ANM.
Valorile maxime afișate sâmbătă de termometre se vor situa în intervalul 33-37 de grade Celsius.
Spre seară, unele județe sunt vizate și de un cod portocaliu de instabilitate atmosferică. De sâmbătă, 5 august 2023, de la ora 18:00, vremea se va strica în județele Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj şi în zona de munte a judeţului Vâlcea şi Alba, unde se anunță ploi torențiale, vijelii puternice și grindină.
”Vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h) şi pe arii restrânse vijelii puternice şi grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 30…50 l/mp şi izolat de peste 70…80 l/mp”, a transmis ANM.
Te-ar putea interesa și: Vine toamna mai repede în România? Fenomenul meteo bizar care i-a contrariat pe specialiști. Maria Ghiorghiu: ”Vin ploi și vijelii”