Meteorologii ANM anunță o schimbare radicală a vremii. Unde plouă abundent și unde temperaturile sunt ca vara
Vremea continuă să fie schimbătoare în toată țara și nu scăpăm nici acum de ploi și furtuni. Cu toate acestea, temperaturile continuă să crească și ajung să depășească 30 de grade în unele zone din țară. Vezi care este situația în România și ce transmit specialiștii ANM.
Vin ploile în România
Pe data de 18 septembrie, Elena Mateescu, directorul ANM, a furnizat informații actualizate cu privire la prognoza meteorologică pentru România printr-o apariție la televizor. Ea a explicat că în perioada următoare se așteaptă o creștere semnificativă a temperaturilor.
Astfel, atunci când românii se pregăteau pentru venirea toamnei, vremea a surprins cu alt scenariu, revenind canicula după doar câteva zile cu temperaturi mai scăzute. Această veste a fost adusă chiar în cursul zilei de luni.
Potrivit declarațiilor făcute de către directorul ANM, temperaturile vor fi la limita caniculei. Astfel, în majoritatea regiunilor din țară, vor ajunge până la 31 de grade.
Începând de azi, 19 septembrie, temperaturile vor fi în creștere, în primă fază fiind 29 de grade.
„Vorbim de majoritatea zonelor, mai ales începând de miercuri, când vom consemna valori la scara întregii țări între 21, până la 30-31° ceea ce înseamnă valori cu mult mai ridicate decât în mod obișnuit pentru această perioadă.
Mâine este posibil să consemnăm 19 până la 29°, dar în același timp să mai vorbim și de precipitații în Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat, local on Oltenia și în nordul Moldovei, acolo unde aversele, pe intervale scurte de timp sau prin acumulare la nivel local, vor putea înregistra valori de peste 15-20l/m².
În timp ce în restul țării, respectiv în partea de sud-sud-est, acestea vor înregistra o probabilitate redusă de a se consemna ca și valori cantitative mai însemnate.”, a spus Elena Mateescu.
Căldura cuprinde România
Elena Mateescu a explicat că temperaturile vor crește semnificativ, iar începând de miercuri, 20 septembrie, vor atinge și 32 de grade Celsius. Sunt la limita caniculei, fenomen deloc normal pentru această perioadă.
Vezi și: Surpriza de la meteo! Cum va fi vremea la început de octombrie, anunţul ANM pentru români
Prognoza directorului ANM includea vânt puternic, cu precădere în regiunea vest-nord-est a țării și în zonele montane. De asemenea, s-au anticipat și perioade de precipitații, cu ploi locale, în majoritatea regiunilor din țară.
„Vorbim și de vânt în partea de vest-nord-est a țării, dar și în zona montană, cu rafale în general de 50-60km/h după care, de miercuri, o vreme în încălzire în majoritatea zonelor, așa cum menționam, chiar mai caldă decât în mod obișnuit și mai ales în a doua parte a săptămânii și sfârșitul de săptămână, care va aduce chiar valori de până la 31-32° în Câmpia de Vest și în Câmpia Română, inclusiv în Capitală”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM.
Cum putem reduce încălzirea globală
Evitarea încălzirii globale este un obiectiv important pentru a proteja mediul înconjurător și a menține echilibrul climatic al planetei. Pentru a contribui la această cauză, pot fi luate mai multe măsuri.
Vezi și: Orașele care vor fi sub apă până în 2030. Încălzirea globală e de vină
Este esențial să se reducă emisiile de dioxid de carbon (CO2), metan (CH4) și alte gaze cu efect de seră provenite din activități umane, cum ar fi utilizarea combustibililor fosili pentru energie și transport.
Trecerea la surse de energie regenerabilă și eficiența energetică pot ajuta în acest sens.
Utilizarea mijloacelor de transport mai puțin poluante, precum vehiculele electrice și transportul public, poate reduce emisiile de CO2.
Folosirea eficientă a energiei în clădiri, industrie și aparatelor electrocasnice poate reduce consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră.
De asemenea, conservarea pădurilor și a ecosistemelor: Pădurile și ecosistemele sănătoase absorb cantități semnificative de CO2 din atmosferă. Protejarea și regenerarea acestor zone este esențială.
Adoptarea practicilor agricole care reduc emisiile de metan din industria agricolă și promovarea metodelor de cultură care încorporează carbon în sol pot ajuta la combaterea încălzirii globale.
Producția de carne și lactate generează emisii semnificative de metan și necesită o cantitate mare de resurse. Consumul redus sau alternativa la produsele de origine animală poate ajuta la reducerea presiunii asupra mediului.