18 sept. 2023 | 14:42

Anunţ de ultimă oră de la ANM. Se schimbă radical vremea, zonele cu ploi şi frig

Vremea Meteo
Anunţ de ultimă oră de la ANM. Se schimbă radical vremea, zonele cu ploi şi frig
Se va scimba vremea în prima parte a lui octombrie

Dacă pentru această săptămână vorbim de valori termice peste media perioadei, apare un nou anunţ de ultimă oră de la ANM, prin care suntem avertizați că se schimbă radical vremea, precum și care sunt zonele cu ploi şi frig. Aceleași condiții meteo sunt anunțate și pentru părți ale Europei în perioada următoare. Citește mai departe și află detaliile.

Vremea extremă în sudul Europei

După ce la începutul acestei veri au fost înregistrate călduri record și incendii de vegetație, meteorologii din mai multe țări din sudul Europei se confruntă în această săptămână cu extrema opusă, și vorbim aici de precipitații intense și inundații dramatice.

”Un jet stream persistent și ondulat a ținut două sisteme de furtuni pe loc, ceea ce a dus la precipitații persistente în Peninsula Iberică, Grecia și Turcia.

Între timp, același model menține presiunea ridicată deasupra Franței, a țărilor Benelux și a Regatului Unit, provocând un val de căldură de sfârșit de vară.”, anunță meteorologii europeni.

Află și: Meteorologii ANM anunță ploi și vijelii. Unde lovește vremea rea în România

Previziunile meteo pentru perioada următoare au indicat că ploile provocate de furtuna ”Daniel” vor persista în Grecia cel puțin până vineri, când sistemul meteorologic ar putea începe să se deplaseze spre sud, putând afecta Africa de Nord, se mai arată în prognoza actuală.

Anunţ de ultimă oră de la ANM de intensificări ale vântului

La ora la care scriem aceste informații, avem un anunţ de ultimă oră de la ANM, o avertizare de Cod Galben valabilă în care sunt anunțate ”intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55…65 km/h.”, conform ANM, mai ales pentru județul Caraș-Severin.

Vezi aici: Cum va fi vremea în octombrie 2023. ANM a făcut anunţul, prognoza meteo pentru următoarea lună

În același timp ANM a emis și o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor pentru perioada 18 septembrie – 1 octombrie 2023. Citește mai departe și vezi care sunt modificările anunțate.

Prognoza anunță că se schimbă radical vremea

Datele estimate de ANM sunt pentru toate regiunile, iar prognoza se întinde pe următoarele două săptămâni.

Așa se face că în Banat și Crișana, conform ANM, valorile maxime termice se vor încadra între 26 și 28 de grade, iar cele minime între 4 și 16 grade, iar din punct de vedere al precipitațiilor, ANM precizează că ”Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în 19, 20 septembrie și din nou în 24 și 25 septembrie.”

Află detaliile despre: Cod roșu de ploi torențiale și vijelii. E urgie în România! Noi avertizări meteo, zonele afectate

Mergând mai departe spre Transilvania și Maramureș, în acest anunț de ultimă oră de la ANM se precziează ca vor fi temperaturi maxime între 24 și 28 de grade, iar minimele se vor încadra între 8 și 14 grade, inclusiv pe timpul nopții.

Ca și precipitații, ANM spune că ”Sunt prognozate ploi în perioada 18 – 21 septembrie și din nou în 24 și 25 septembrie.”

În estul și sud-estul teritoriului, ANM precizează că vor fi valori termice maxime cuprinse între 22 și 28 de grade, ceva mai ridicate în Dobrogea, iar cele minime, pentru Moldova se încadrează între 12 și 14 grade, iar pentru Dobrogea între 14 și 16 grade.

Conform datelor din acest anunţ de ultimă oră de la ANM, în zona Dobrogei, ANM precziează că, din punct de vedere al precipitațiilor, ”Probabilitatea pentru ploi va fi scăzută pe aproape tot parcursul intervalului.”, prognoza fiind valabilă și în Moldova.

În Muntenia și Oltenia, valorile termice maxime, conform prognozei, se vor încadra între 24 și 30 de grade, mai scăzute în Oltenia, iar cele minime între 12 și 16 grade. ANM face referire și la precipitațiile posibile în aceste două regiuni, spcificând că ”Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în 19 și 20 septembrie și din nou în 25 și 26 septembrie.”

Anunţ de ultimă oră de la ANM. Vreme schimbătoare la munte

În ceea ce privește vremea în zonele montane, conform prognozei publicate de ANM, aflăm că:

”Valorile termice vor avea variații pe parcursul intervalului, astfel că, în prima săptămână vor crește treptat, iar în următoarea vor avea tendința de scădere ușoară dar continuă.

În aceste condiții, temperaturile maxime vor avea medii între 14 și 20 de grade, cu cele mai ridicate valori în 23 septembrie, iar cele minime între 6 și 10 grade, cu cele mai scăzute valori la finalul perioadei.

Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în intervalul 18 – 22 septembrie și din nou în 25 și 26 septembrie.”, spune ANM în prognoza publicată astăzi, 18 septembrie.

Deși temperaturile sunt ceva mai ridicate acum, ANM face precziarea că, în perioada următoare, vor apărea modificări termice la nivelul întregii țări.

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
S-a dat deja ORDIN de la Primărie. Devine complet GRATUIT. Nu se mai plătește niciun ban
Capital.ro
Locul din România în care va fi construit un viaduct spectaculos. Costurile se ridică la sute de milioane de lei
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
EXPLOZIE la o FABRICĂ de ARMAMENT din BERLIN! Alertă în GERMANIA
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro