Dacă pentru această săptămână vorbim de valori termice peste media perioadei, apare un nou anunţ de ultimă oră de la ANM, prin care suntem avertizați că se schimbă radical vremea, precum și care sunt zonele cu ploi şi frig. Aceleași condiții meteo sunt anunțate și pentru părți ale Europei în perioada următoare. Citește mai departe și află detaliile.
După ce la începutul acestei veri au fost înregistrate călduri record și incendii de vegetație, meteorologii din mai multe țări din sudul Europei se confruntă în această săptămână cu extrema opusă, și vorbim aici de precipitații intense și inundații dramatice.
”Un jet stream persistent și ondulat a ținut două sisteme de furtuni pe loc, ceea ce a dus la precipitații persistente în Peninsula Iberică, Grecia și Turcia.
Între timp, același model menține presiunea ridicată deasupra Franței, a țărilor Benelux și a Regatului Unit, provocând un val de căldură de sfârșit de vară.”, anunță meteorologii europeni.
Află și: Meteorologii ANM anunță ploi și vijelii. Unde lovește vremea rea în România
Previziunile meteo pentru perioada următoare au indicat că ploile provocate de furtuna ”Daniel” vor persista în Grecia cel puțin până vineri, când sistemul meteorologic ar putea începe să se deplaseze spre sud, putând afecta Africa de Nord, se mai arată în prognoza actuală.
La ora la care scriem aceste informații, avem un anunţ de ultimă oră de la ANM, o avertizare de Cod Galben valabilă în care sunt anunțate ”intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55…65 km/h.”, conform ANM, mai ales pentru județul Caraș-Severin.
Vezi aici: Cum va fi vremea în octombrie 2023. ANM a făcut anunţul, prognoza meteo pentru următoarea lună
În același timp ANM a emis și o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor pentru perioada 18 septembrie – 1 octombrie 2023. Citește mai departe și vezi care sunt modificările anunțate.
Datele estimate de ANM sunt pentru toate regiunile, iar prognoza se întinde pe următoarele două săptămâni.
Așa se face că în Banat și Crișana, conform ANM, valorile maxime termice se vor încadra între 26 și 28 de grade, iar cele minime între 4 și 16 grade, iar din punct de vedere al precipitațiilor, ANM precizează că ”Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în 19, 20 septembrie și din nou în 24 și 25 septembrie.”
Află detaliile despre: Cod roșu de ploi torențiale și vijelii. E urgie în România! Noi avertizări meteo, zonele afectate
Mergând mai departe spre Transilvania și Maramureș, în acest anunț de ultimă oră de la ANM se precziează ca vor fi temperaturi maxime între 24 și 28 de grade, iar minimele se vor încadra între 8 și 14 grade, inclusiv pe timpul nopții.
Ca și precipitații, ANM spune că ”Sunt prognozate ploi în perioada 18 – 21 septembrie și din nou în 24 și 25 septembrie.”
În estul și sud-estul teritoriului, ANM precizează că vor fi valori termice maxime cuprinse între 22 și 28 de grade, ceva mai ridicate în Dobrogea, iar cele minime, pentru Moldova se încadrează între 12 și 14 grade, iar pentru Dobrogea între 14 și 16 grade.
Conform datelor din acest anunţ de ultimă oră de la ANM, în zona Dobrogei, ANM precziează că, din punct de vedere al precipitațiilor, ”Probabilitatea pentru ploi va fi scăzută pe aproape tot parcursul intervalului.”, prognoza fiind valabilă și în Moldova.
În Muntenia și Oltenia, valorile termice maxime, conform prognozei, se vor încadra între 24 și 30 de grade, mai scăzute în Oltenia, iar cele minime între 12 și 16 grade. ANM face referire și la precipitațiile posibile în aceste două regiuni, spcificând că ”Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în 19 și 20 septembrie și din nou în 25 și 26 septembrie.”
În ceea ce privește vremea în zonele montane, conform prognozei publicate de ANM, aflăm că:
”Valorile termice vor avea variații pe parcursul intervalului, astfel că, în prima săptămână vor crește treptat, iar în următoarea vor avea tendința de scădere ușoară dar continuă.
În aceste condiții, temperaturile maxime vor avea medii între 14 și 20 de grade, cu cele mai ridicate valori în 23 septembrie, iar cele minime între 6 și 10 grade, cu cele mai scăzute valori la finalul perioadei.
Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în intervalul 18 – 22 septembrie și din nou în 25 și 26 septembrie.”, spune ANM în prognoza publicată astăzi, 18 septembrie.
Deși temperaturile sunt ceva mai ridicate acum, ANM face precziarea că, în perioada următoare, vor apărea modificări termice la nivelul întregii țări.