Meteo. Temperaturile o iau razna la final de februarie. Surpriză majoră pentru luna martie

de: Ana Chivu
23 02. 2021

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie indică o nouă prognoză. Temperaturile se pare că o iau razna chiar înainte de prima lună a primăverii. De ce surpriză vom avea parte la începutul noului sezon?

Prognoză meteo ANM pentru final de februarie

Specialiștii aduc în prim-plan vești noi despre vremea de pe finele lunii februarie. Meteorologii se așteaptă ca ultima săptămână din sezonul rece să aducă temperaturi mai ridicate și precipitații mult mai puține decât ar fi fost în mod normal.

De asemenea, temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale, conform estimărilor specialiștilor. Valorile termice vor fi mai ridicate în săptămâna 22 februarie – 1 martie la nivelul întregii țări, dar cu o abatere pozitivă mai accentuată în zonele montane.

Regimul pulviometric va fi deficitar în toate regiunile, în special în zona de sud-vest. Temperaturile medii ale aerului pentru săptămâna 01 – 08 vor fi în general apropiate de cele normale pentru perioada în cauză, local ușor mai coborâte în sud-est și la munte.

Precipitățile vor fi deficitare în toate regiunile, mai ales în zonele montane din jumătatea de vest a teritoriului. Specialiștii estimează că temperatura medie va avea valori în general apropiate de cele normale în săptămâna 08 – 15. Valorile termice urmează să se situează în jurul celor normale pentru această perioadă în toate regiunile în intervalul 15 – 22 martie.

„Parcă lucrurile sunt date peste cap”

Specialiștii avertizează cu privire la schimbările climatice care se arată din ce în ce mai tare, dar și la modul în care vom fi surprinși de temperaturi în sezonul estival.

„Parcă lucrurile sunt date peste cap. Schimbările climatice nu înseamnă că vom avea doar valuri de căldură și incendii de vegetație, ci și vreme extremă de iarnă. Încălzirea globală afectează structura la scara mare a atmosferei, structura de vreme se modifică, în anumite regiuni avem valuri de căldură care să ducă la incendii de pădure, în altele avem aer arctic. Schimbările climatice vor afecta poziția curentului jet, la mare altitudine, cu viteză foarte mare, care redirecționează sistemele de vreme. În funcție de el putem avea diferite tipuri de vreme. Acest curent va atrage fie valuri de căldură, fie fenomene de iarnă extreme”, arată specialistul meteo de serviciu.

„Ne putem aștepta să asistăm vara la intensificarea fenomenelor – furtuni care să ducă la inundații majore, tornade, grindină de mari dimensiuni. Vor fi perioade cu multe fenomene severe cu precipitații, iar apoi vor fi unele cu secetă. Asta e legat de creșterea temperaturii medii globale și de schimbarea anotimpurilor generate de creșterea temperaturii medii globale”
Bogdan Antonecu, expert în fenomene meteo extreme (Sursa: digi24.ro)