Meteo. Noi vești proaste de la ANM. Gerul siberian atacă iar, ce temperaturi scăzute vor fi

Meteo. Noi vești proaste de la ANM. Gerul siberian atacă iar, ce temperaturi scăzute vor fi
ANM anunță gerul siberian în aproape toată țara

De câteva zile România a trecut sub un ger năpraznic. ANM anunță gerul siberian, temperaturile în termometre ajungând sub -10 grade, în mai toată țara. La această oră avem emis și un Cod Galben pentru două județe.

ANM anunță gerul siberian în aproape toată țara

Astăzi ANM a emis o înștiințare now-cast de tip Cod Galben pentru județele Suceava și Neamț, anunțând intensificări ale vântului cu viteze de peste 70-80 km/h, zăpadă spulberată și vizibilitate redusă pentru zona de munte de peste cota 1800 m. Valorile termice, în restul țării, vor ajunge între 15- 17 grade celsius, astfel instaurându-se gerul.

ANM anunță valori termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval, în jumătatea estică a țării, dar mai ales extremitatea de nord-est, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Din punct de vedere al precipitațiilor, regimul va fi deficitar în toate regiunile, dar mai alesîn cele sud-vestice. Deși vor fi ziua valori scăzute, ANM anunță că pe timpul nopții nu vor scade foarte mult. În aceste condiții nu există riscul înghețului, se mai spune în comunicat.

Precipitațiile sub formă de ninsoare vor fi mai accentuate în partea de nord-vest a țării, aici depunându-se uns trat gros de zăpadă. Cum era de așteptat, în zonele de munte precipitațiile vor mai consistente, depășind 10 l/mp.

În zona de sud-vest temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în această zonă a țării.

În capitală,a stăzi 17 februarie, și mâine 18 februarie 2021, temperatura se va încălzi treptat. În termometre bucureștenii vor avea în jurul valorii de 6 grade celsius. Vor avea parte de vânt slab și cer variabil.

Vreme rece și la munte

Astăzi și mâine, vremea va fi deosebit de rece, cu temperaturi diurne în medie de -10 și -8 grade și cu nopți geroase. Valorile nocturne medii vor fi de -16 și -14 grade. Apoi, până la sfârșitul primei săptămâni se va încălzi semnificativ, astfel media maximelor va tinde spre 0 grade, iar cea a minimelor spre -6 grade.

Cea de a doua săptămână va debuta cu temperaturi apropiate de normalul perioadei, maxime medii de până la 2-4 grade și minime în medie de -4 și -2 grade, dar din 25 februarie se va răci ușor, astfel media valorilor diurne va tinde spre 0 grade, iar cea a celor nocturne spre -6 grade. Temporar se vor semnala precipitații, în general slabe cantitativ, în cea mai mare parte a intervalului.