Meteo. Ploile vor face ravagii în România din nou. Când scăpăm de ele, de fapt?

Meteo. Ploile vor face ravagii în România din nou. Când scăpăm de ele, de fapt?
Meteo. Cod Galben anunțat de ANM, valabil până mâine

Meteo. Pentru ziua de astăzi, 26 mai, ANM a prelungit avertizările de Cod Galben pentru sudul și sud-estul țării. Avertizarea a fost prelungită până mâine dimineață la ora șapte. O altă avertizare, de timp now-casting, valabilă până pe 29 mai, anunță fenomene de instabilitate termică.

Meteo. Cod Galben anunțat de ANM, valabil până mâine

O nouă avertizare meteo de tip Cod Galben a fost emisă în această dimineață de ANM. Conform avertizării, Oltenia și Muntenia sunt zonele care intră sub această incidență. Inițial fusese emis doar pentru astăzi, 26 mai, dar a fost prelungit până mâine dimineață, la ora 7. Conform ANM, în intervalul 26-27 mai, ora 7:00, în Oltenia și Muntenia vor fi fenomene meteo de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În zonele amintite, Oltenia și Muntenia, fenomenele meteo se vor manifesta prin frecvente descărcări electrice. ANM anunță și vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp, spune ANM. Aceleași fenomene se vor regăsi și  în zona Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură.

Avertizare de instabilitate atmosferică în centrul țării

În afară de avertizarea de Cod Galben, ANM a mai anunțat perioade de fenomenete meteo și în centrul, sudul și estul țării. Avertizarea de tip now-casting este valabilă începând de astăzi și până în data de 29 mai, ora 10: dimineața. Fenomenele meteo de instabilitate atmosferică va fi temporar accentuate, cu precădere la munte, în sudul, centrul și estul țării.

Vor apărea averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice. Vor fi izolat și căderi de grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp, iar pe arii restrânse 30-50 l/mp. Astfel de fenomene meteo se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pentru intervale scurte.

Și în zona Banatului, în această perioadă, din noaptea de 25/26 mai şi până în 30 mai, vor fi perioade cu fenomene asociate instabilităţii atmosferice. Fenomenele se vor semnala pe arii extinse şi local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată şi în intervalul 1-3 iunie, mai spune ANM.

În Crișana, începând din data de 28 mai și până pe 30 mai, vor fi perioade în care fenomenele meteo asociate instabilitaţii atmosferice se vor semnala pe arii relativ extinse. Local se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate, mai ridicate între 1 şi 3 iunie. La fel se va întâmpla și în celelalte regiuni din țară, începând din noaptea de 28 spre 29 mai, și vor persista până la începutul lunii iunie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI