Meteo până pe 15 ianuarie 2023. Vremea o ia razna în toată țara

de: Stan Nicu
02 01. 2023

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie au făcut prognoza meteo până pe 15 ianuarie 2023. Conform predicțiilor, vremea o ia razna în toată țara. Specialiștii au spus ce ne așteaptă cu adevărat din punct de vedere meteorologic.

Prognoza meteo până pe 15 ianuarie 2023. De când scad temperaturile

Din punct de vedere meteorologic, România parcă ar fi petrecut Paștele și nu Revelionul.

În aceste zile, normal ar fi fost să se înregistreze temperaturi cu multe grade sub zero, însă s-au înregistrat temperaturi și de 21 de grade Celsius.

Cum s-a făcut prognoza meteo

Pentu a vedea ce ne așteaptă, Administrația Națională de Meteorologie a făcut publică estimarea evoluției temperatuilor pentru intervalul 2-15 ianuarie 2023.

Estimarea a fost făcută folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Marea Britanie.

Astfel, sunt prognozate, conform ANM, temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a României şi adaptate local cu modele statistice. În acest fel au fost indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Vremea în Banat

Temperaturile, cu mici variații de la o zi la alta, vor fi în scădere în prima săptămână a prognozei, până la medii ale maximelor de 4…6 grade Ceslsius și ale minimelor de 2…5 grade Celsius.

„Pe parcursul celei de a doua săptămână, temperatura aerului va oscila ușor și va atinge medii  regionale ale maximelor de 4…7 grade și ale minimelor de -2…0 grade. Probabilitatea de precipitații va crește treptat începând cu data de 4 și se va menține ridicată pe tot parcursul intervalului”, explică Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Vremea în Crișana

Temperaturile se vor micșora și în această zonă, cu mici variații de la o zi la alta. Astfel, spre sfârșitul acestei săptămâni se va ajunge până la medii ale maximelor de 3…5 grade Celsius și ale minimelor de -3…-2 grade Celsius.

În a doua parte a prognozei, temperatura aerului va atinge medii regionale ale maximelor de 2…5 grade Celsius și ale minimelor de -4…-1 grade Celsius. În schimb, începând cu data de 4 ianuarie, probabilitatea de precipitații va fi ridicată.

Vremea în Translivania

În prima săptămână de prognoză, valorile termice vor oscila, iar spre finalul acesteia tendința va fi de scădere, până la minime de -4…-3 grade Celsius.

„În a doua săptămână, temperatura aerului nu va avea variații importante de la o zi la alta, astfel se vor atinge medii la nivel regional ale maximelor de 1…4 grade și ale  minimelor de -6…-3 grade.Vor fi precipitații în 4 și 5, dar cu o probabilitate mai mare pentru apariția acestora începând cu data de 6 a lunii ianuarie”, mai arată ANM.

Vremea în Maramureș

Valorile termice vor fi în scădere pe parcursul primei săptămâni de prognoză, mai semnificativ spre sfârșitul acesteia. Astfel, temperaturile medii vor avea 2…4 grade Celsius, în timp ce cele minime vor coborâ spre -5…-3 grade Celsius.

În a doua săptămână, temperaturile medii vor ajunge la 1-3 grade Celsius, cele minime rămânând la fel. Și în Maramureș, începând cu data de 4 ianuarie, probabilitatea de precipitații va fi ridicată.

Vremea în Moldova

Spre sfârșitul acestei săptămâni, tendința va fi de scădere semnificativă a temperaturilor. Se va ajunge astfel la temperaturi minime de -6…-4 grade Celsius.

„Pe parcursul celei de a doua săptămâni, temperatura aerului nu va avea variații importante de la o zi la alta, astfel se vor atinge medii la nivel regional ale maximelor de 1…4 grade și ale minimelor de -6…-3 grade.Începând cu data de 4 a lunii ianuarie, probabilitatea de precipitații va fi ridicată”, mai informează ANM.

Vremea în Muntenia

Conform ANM, în zilele următoare, valorile termice vor oscila de la o zi la alta, iar spre finalul acesteia, tendința va fi de scădere semnificativă, astfel că se va ajunge la minime de -2…-1 grad Celsius.

„Pe parcursul celei de a doua săptămâni, temperatura aerului nu va avea variații importante de la o zi la alta, astfel se vor atinge medii la nivel regional ale maximelor de 4…7 grade și ale minimelor de -3…-1 grad”, mai arată ANM.

Vremea în Oltenia

Tendința temperaturilor va fi de scădere accentuată, spre medii ale maximelor de 5…6 grade Celsius și minime de -2…-1 grad Celsius.

„În a doua săptămână, variațiile temperaturii aerului nu vor fi semnificative și se vor atinge medii regionale ale maximelor de 4…7 grade și ale minimelor de -2…0 grade. Probabilitatea de precipitații va crește treptat începând cu data de 5 și se va menține ridicată pe tot parcursul intervalului”, mai anunță ANM.

Vremea la munte

În zona de munte, vremea se va răci în această săptămână, astfel că se va ajunge la medii ale temperaturilor maxime diurne de -3…-2 grade și ale celor nocturne de -8…-7 grade Celsius.

Zăpezile de altădată de la munte nu își vor mai face apariția, locul lor fiind luat de ploi. Zăpadă va mai cădea doar pe crestele munților.