Meteo. Cod galben de vijelii și furtuni. Se sparge cerul timp de 24 de ore în 18 județe

Meteo. Cod galben de vijelii și furtuni. Se sparge cerul timp de 24 de ore în 18 județe
Vești proaste pentru români! Meteorologii au emis cod galben de furtuni și vijelii

Vești proaste pentru toți românii! Meteorologii au emis un cod galben de furtuni și vijelii, iar în 18 județe vremea nu o să fie deloc plăcută. Cei ce și-au făcut planuri pentru următoarea perioadă s-ar putea să fie nevoiți să uite de ele și să aștepte ca temperaturile să fie mult mai blânde.

Meteorologii anunță cod galben de vijelii și furtuni. Ce județe vor întâmpina probleme meteo

După o perioadă în care vremea bună s-a instalat, se pare că avem parte de foarte multe surprize. În mai multe părți din țară vor exista fenomene meteorologice violente ce îi vor ține în casă pe majoritatea românilor. Chiar dacă nimeni nu se aștepta la ploi torențiale, AMN anunță că până sâmbătă dimineața vremea nu o să fie favorabilă. 

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ploi torențiale, grindină, descărcări electrice și vijelii în 12 județe din Oltenia, Muntenia, Transilvania și nordul Moldovei. Până vineri seara este cod portocaliu de ploi abundente în 18 județe, așa că cerul se va sparge timp de 24 de ore în mai multe regiuni ale României.

AMN anunță că până sâmbătă la ora 10:00 va exista o instabilitate atmosferică în regiuni precum zona Carpaților Meridionali și Orientali, în Munții Banatului, Transilvania, Oltenia, Muntenia și nordul Moldovei. În aceste regiuni vor fi prezente vijelii, averse cu caracter torențial, descărcări electrice și grindină.

„În intervalul menționat, în zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și Orientali, în Oltenia și local în Muntenia, Transilvania și nordul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp.”, arată ANM.

Vești proaste pentru toți românii. Cerul se va sparge în 18 județe

Printre județele ce sunt predispuse la vremea furtunoasă se numără Giurgiu, Iași, Bacău, Prahova, Dâmbovița, Buzău, Vrancea, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud, Mureș, Alba și Hunedoara. Cantitățile de apă vor depăși 25/35 l/mp. De asemenea, aceste fenomene atmosferice vor fi prezente și în alte părți din România, dar vremea nu o să fie chiar atât de violentă.

„În intervalul menţionat, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Suceava, Neamţ, Botoşani, precum şi în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin, Hunedoara, Alba şi Bacău, vor fi perioade cu ploi abundente şi în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi local 40…50 l/mp şi pe arii restrânse 60…70 l/mp. La altitudini de peste 2000 m, ploile vor determina topirea şi cedarea apei din troienele de 70…90 cm, încă existente pe crestele Carpaţilor Meridionali.”, anunță meteorologii.