Meteo ANM. Vremea se schimbă radical. Ce pericole majore ne așteaptă după caniculă

Meteo ANM. Vremea se schimbă radical. Ce pericole majore ne așteaptă după caniculă
Meteo ANM. Vremea se schimba radical. Ce pericole majore ne asteapta dupa canicula

Gata cu ploile, acum vine canicula? Da și nu. România se topește sub temperaturile extrem de ridicate care sunt înregistrate de către termometre. Pe de altă parte, ne pasc anumite pericole majore după caniculă. Specialiștii de la ANM tocmai au făcut anunțul oficial. Cum se va schimba vremea.

Meteo ANM. Vremea se schimbă radical

Dacă luna iunie a fost extrem de ploioasă, vara și-a intrat în drepturi de la mijlocul lunii iulie, iar canicula a pus stăpânie pe majoritatea orașelor din România. Meteorologii trag un semnal de alarmă și sfătuiesc oamenii să nu iasă din case în intervalul 12 – 16 după-amiaza.

Valorile termice vor continua să fie ridicate. Vom avea temperaturi de 36 de grade, iar canicula nu ne dă pace până marți, 20 iulie. Mai mult de atât, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic.

Vestea bună este că vom avea parte de cer senin, nici urmă de nori în văzduh. Vântul va sufla cu o intensitate scăzută și moderată în zonele montane, cu rafale de până la 30 – 35 km/h.

„Primul cod galben de caniculă este valabil în 18 şi 19 iulie, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul, centrul Moldovei şi în nordul Moldovei.

În aceste regiuni disconfortul termic se va menţine accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Duminică (18 iulie) local, iar luni (19 iulie) izolat, disconfortul termic va fi ridicat şi în restul teritoriului”, notează oficialii de la Administrația Națională de Meteorologie.

Când revin ploile și vijeliile în marile orașe ale României

Situația se schimbă marți, 20 iulie, când experții în meteorologie avertizează că se vor întoarce ploile și vijeliile. În noaptea dintre luni 19 iulie și marți 20 iulie vom avea parte de o instabilitate atmosferică în creștere.

Vremea se menține, totuși, caldă cu temperaturi maxime cuprinse între 34 și 36 de grade Celsius, iar cele minime se vor situa în intervalul 19 – 22 grade Celsius.

Marți, 20 iulie, instabilitatea atmosferică se va accentua între orele 9.00 – 20.00. În a doua parte a zilei vorm avea parte de precipitații abundente, tunete, fulgere și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Cei care credeau că am scăpat de ploi vor fi dezamăgiți. Vom avea averse ploaie, cu grindină și vânt. Deși nu există un risc de inundații, cantitățile de apă înregistrate pot fi însemnate.

Temperatura maximă a zilei va fi puțina mai scăzută faţă de ziua de luni, 19 iulie, înregistrând 31 – 33 de grade Celsius, însă disconfortul termic va fi, în continuare, ridicat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI