Vești crunte pentru români! România este amenințată de ciclonul care a făcut dezastre în Belgia și Germania. În ultimele zile, canicula a pus stăpânire pe țară, dar totul se va schimba prin fenomene violente.
Mai multe regiuni din țară vor sta sub cod galben, portocaliu și roșu de furtuni violente. Se vor înregistra căderi masive de apă, vânt puternic și grindină aduse de ciclonul ce a făcut prăpăd în alte țări, așa că românii trebuie să fie atenți.
Meteorologii au trimis mai multe avertismente cu privire la instabilitatea atmosferică din mai multe regiuni ale țării. Mai multe județe din Banat, Crișana, Maramureș, dar și Transilvania, o să fie cuprinse de vijelii, averse și descărcări electrice.
Mulți își fac griji cu privire la ciclonul ce a venit în România. Spre exemplu, există un cod galben pentru mâine la ora 10:00, dar și un cod portocaliu pentru județele menționate mai sus până mâine, la ora 6:00.
Județele ca Suceava, Sibiu, Alba și Cluj nu scapă de aceste fenomene bizare, dar există și vești bune. În weekend instabilitatea atmosferică o să fie mult mai restrânsă, chiar dacă există posibilitate de furtuni în anumite zone.
„Aceste avertizării au fost dublate în această după-amiază de mai multe coduri, fie portocalii dar chiar și roșii pentru zona de munte a județelor Suceava, Sibiu, Alba și Cluj, unde am avut aceste sisteme noroase staționare care au generat cantități de apă și de peste 50-60 de litri pe metru pătrat.
Sâmbătă și duminică instabilitatea atmosferică se mai restrânge, mai putem avea furtuni, dar pe arii mai restrânse, în special prin sud-vestul țării, poate și prin nord, nord-est în zona de munte, dar deocamdată nu se văd cantități mari de apă.”, a declarat Mihai Timu, meteorolog, la Antena 3.
Specialiștii vizează și anumite râuri din bazinul hidrografic Brodina ce pot produce scurgeri pe versanți sau torenți. Mai mult, începutul săptămânii următoare aduce fenomene violente ce pot să ducă la multe probleme.
„La începutul săptămânii, adică luni și marți, cele două zile par să aducă instabilitate destul de multă. Imediat cu răcorirea vremii în partea de sud și sud-est a țării ne putem aștepta la valori de peste 50-60 de litri în intervale scurte de timp.
Ele se pot produce mai ales în zonele cu risc, cele de deal și de munte, acolo unde această cantitate cade în interval scurt de timp și nu poate fi preluată.
Atunci apar scurgeri pe versanți, pâraie torente și aceste viituri, din păcate, care pot conduce și la pagube materiale sau chiar la pierderea de vieți omenești.”, a adăugat Mihai Timu.