Meteo ANM noiembrie. Vine gerul peste noi! Ultima lună de toamnă va fi cea mai cruntă

de: Ana Chivu
05 10. 2021

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru zilele ce urmează. Temperaturile mici se vor resimți în toate zonele teritoriului. Ultima lună de toamnă va fi foarte friguroasă.

Meteo ANM: cum va fi vremea în luna noiembrie

Frigul pune stăpânirea pe România. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis prognoza pentru toată luna noiembrie. Conform acestora, în primele două săptămâni vom avea temperaturi mai scăzute decât cele specifice perioadei.

De la jumătatea lunii vor crește și vor ajunge la cele normale, dar frigul specific ultimei luni de toamnă se resimte destul de bine în toate zonele României. Temperaturile medii ale aerului vor avea și ele valori mai coborâte pentru intervalul de timp menționat. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor excedentară în regiunile montane și local în cele sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

  • Săptămâna 18 – 25 octombrie

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale intervalului la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi deficitar pe întreg teritoriul, dar în special în regiunile de sud-est.

  • Săptămâna 25 octombrie – 1 noiembrie

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână în toate regiunile. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale, dar cu o tendință spre deficit în sud-vest.

Avertizările meteorologilor

Cod Galben: „Valabil de la : 05-10-2021 ora 11:30 până la : 05-10-2021 ora 15:00. In zona : Județul Sibiu: Avrig, Tălmaciu, Racovița, Turnu Roșu, Boița; Se vor semnala : intensificări ale vântului, care la rafală vor depăși 55…65 km/h”

Cod Galben: „Valabil de la : 05-10-2021 ora 8:40 până la : 05-10-2021 ora 12:00. In zona : Județul Caraş-Severin: Moldova Nouă, Oravița, Pojejena, Berzasca, Sichevița, Răcășdia, Grădinari, Sasca Montană, Dalboșeț, Coronini, Ciclova Română, Gârnic, Șopotu Nou, Vărădia, Socol, Berliște, Cărbunari, Naidăș, Vrani, Ciuchici; Se vor semnala : intensificări ale vântului, care la rafală vor depăși 55…60 km/h”

Alte detalii

„Trebuie să consemnăm, în special în partea de vest, centru, nord, mai ales în regiunile intracarpatice, valori de temperaturi cu mult mai coborâte, inclusiv în depresiuni. Pe parcursul nopților, în următoarele nopți, temperaturile nu vor depăși 10 grade Celsius.

Dacă mâine aria precipitațiilor este în restrângere, chiar și din punct de vedere cantitativ, vom avea o pauză marți, dar miercuri, prima zi de toamnă aduce din nou valori de precipitații în vest, centru și nord, iar joi și weekendul va fi cu vreme mai frumoasă și precipitații mai puține.

Cei care se vor afla în weekendul viitor la mare, așa cum am spus, vor fi valori agreabile, 26-26-27 de grade, mai multe ore cu soare. La munte, valori mai coborâte pe parcursul nopților și reprize de ploaie, probabil pentru miercuri și joi”
Elena Mateescu, director ANM