Meteo 13-16 ianuarie 2021. Ce ravagii poate face vortexul polar în România, aveți grijă!

Meteo 13-16 ianuarie 2021, temperaturi extreme în aproape toată țara

În următoarele zile, începând de astăzi, 13 ianuarie, România va intra sub incidența unor temperaturi scăzute. Schimbarea este datorată unui fenomen, denumit vortex polar, ce se va abate asupra României, venind dinspre Polul Nord și Siberia. Deja în Europa s-au resimțit efectele acestui fenomen de temperaturi extreme. Prognoza Meteo 13-16 ianuarie 2021 este una extremă și cu temperaturi sub nivelul de îngheț.

Meteo 13-16 ianuarie 2021, temperaturi extreme în aproape toată țara

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest fenomen extrem, vă putem spune că vortexul polar este o zonă mare de presiune scăzută și aer rece. Acest fenomen înconjoară ambii poli ai Pământului. Termenul „vortex” se referă la fluxul de aer în sens invers acelor de ceasornic. Acesta ajută la menținerea aerului mai rece în apropierea polilor. (vezi galeria)

Un astfel de fenoment, s-ar putea abate și de-asupra României, generând temperaturi de până la -20 de grade. Conform ANM, prognoza Meteo 13-16 ianuarie 2021 este una extremă și cu temperaturi sub nivelul de îngheț.

Astăzi, miercuri 13 ianuarie, spune ANM, vremea se va menține în general închisă. Temporar se vor semnala precipitații în general moderate cantitativ în regiunile sudice și sud-estice și local în rest. Vor predomina ninsorile. În zona Bărăganului și în Dobrogea vor fi și intervale cu lapoviță și ploaie și se va forma polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sud-estul teritoriului.

Vântul va fi mai puternic pe litoral, iar în cursul nopții și în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între -1 și 5 grade, iar cele minime vor fi cuprinse, între -7 și 0 grade, ușor mai ridicate doar pe litoral.

În București,  vremea se va menține predominant închisă. Și astăzi bucureștenii vor avea parte de precipitații predominant sub formă de ninsoare, iar vântul va sufla slab și moderat. În București, astăzi, temperatura maximă va fi în jurul a 1 grad, iar cea minimă va fi de -2 și 0 grade.

În zilele următoare, în intervalul 14 – 16 ianuarie, la nivelul întregii țări, temperaturile vor scade simțitor, variind între  -11 rade minima pe 14 ianuarie, și -20 de grade minima pe 16 ianuarie. Maxima, în acest interval, va ajunge la  -3 grade pe 14 ianuarie, și  -11 grade în data de 16 ianuarie.

Fenomene extreme în toată Europa

În timpul iernii în emisfera nordică, vortexul polar se extinde, trimițând aer rece spre sud cu fluxul de jet. Acest lucru apare destul de regulat în timpul iernii și este adesea asociat cu focare mari de aer arctic în Statele Unite. Cel care a avut loc în ianuarie 2014 este similar cu multe alte focare reci care au avut loc în trecut.

Un astfel de fenomen extrem, cu temperaturi sub -20 de grade este în acest moment în plină desfășurare în Spania. În Madrid, de exemplu, temperatura aerului a ajuns la -25 de grade. Aceasta a fost cea mai scăzută temperatură înregistrată în zonă, în ultimii 25 de ani. La fel se întâmplă și în anumite zone din Italia, mai exact la granița cu Elveția, unde s-au înregistrat aproximativ -19 grade celesius.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI