08 feb. 2024 | 11:07

Meseria care era cel mai bine plătită în perioada comunismului. Ce salarii se câștigau

Stiri social
Meseria care era cel mai bine plătită în perioada comunismului. Ce salarii se câștigau
Ce salarii erau pe timpuri

În perioada regimului comunist din România, salariile erau elemente fundamentale în definirea statutului social și economic al indivizilor. Care era meseria care era cel mai bine plătită în perioada comunismului?

Salariile în comunism

Salariile din sectorul public au reprezentat un barometru al valorii și prestigiului unei profesii în perioada comunistă.

În anul 1986, România se afla sub conducerea unui regim comunist, iar salariile erau strâns legate de funcția și poziția ocupată în cadrul aparatului de stat. 

Citește și: Baraj din România, finalizat după 35 de ani de lucrări. Proiectul a fost conceput de autoritățile comuniste

În timp ce unele profesii beneficiau de venituri substanțiale, altele se confruntau cu salarii modeste, sub pragul necesar asigurării unui trai decent.

Peisajului salarial din România comunistă a anului 1986 lasă la vedere discrepanțele între diferitele profesii.

Meseria care era cel mai bine plătită în perioada comunismului

În perioada anului 1986, când economia României era supusă unui regim comunist, salariile din sectorul public erau definitorii pentru stabilirea ierarhiei financiare a unei profesii. 

Potrivit datelor furnizate de Biroul Internațional al Muncii (BIM), profesorii universitari erau printre cei mai bine plătiți, cu un salariu net lunar de 5.620 lei, adică de două ori mai mare decât salariul mediu.

 În același timp, un profesor de liceu câștiga puțin peste 3.000 lei net, iar un medic generalist avea un venit lunar de peste 3.500 lei. Profesiile precum șofer de ambulanță, programator sau stenografă aveau, de asemenea, salarii semnificative, cuprinse între 2.000 și 3.680 lei net lunar.

Totuși, discrepanțele în venituri nu erau doar între diferitele profesii, ci și între straturile sociale. 

Citește și: Câte calorii aveau voie să consume românii în anii ’80. Nicolae Ceauşescu şi raţionalizarea alimentelor

Nicolae Ceaușescu, în calitatea sa de președinte al României, încasa un salariu lunar impresionant de aproximativ 18.000 lei, de șase-șapte ori mai mare decât salariul mediu.

Câți bani luau alți angajați

În afara sectorului public, lucrătorii din diverse domenii încasau venituri variabile. Un supraveghetor de trafic la calea ferată avea un salariu net lunar de 5.370 lei, în timp ce angajații din turism, cum ar fi chelnerii și cameristele, se confruntau cu venituri mult mai mici, sub 2.000 lei net lunar.

Diferențele salariale nu erau influențate doar de veniturile din sectorul public, ci și de masa muncitorilor din industrie, construcții și minerit. 

Minerii, de exemplu, puteau câștiga lunar între 2.700 și 3.700 lei, în timp ce mecanicii de locomotive depășeau adesea 4.000 lei. Inginerii și jurnaliștii erau și ei plătiți bine, cu venituri situate peste salariul mediu.

În timpul regimului comunist, diferențele dintre salarii nu erau foarte mari. Acest lucru se întâmpla deoarece nu exista sector privat și salariile nu erau determinate liber de piață.

Citește și: Animalul foarte rar adus în România de Nicolae Ceauşescu. Are zeci de kilograme şi poate fi periculos

În România de astăzi, problema nu constă în veniturile foarte mari la vârf, acolo unde câteva sute de mii de persoane încasează peste 2.000 de euro net lunar, ci la nivelul de jos al piramidei sociale, unde milioane de angajați lucrează pentru mai puțin de 2.000 de lei lunar.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Femeia care îi bântuie visele lui Mihai Bobonete. A divorțat de două ori
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
RĂSTURNARE după PRĂBUȘIREA AVIONULUI! S-a AFLAT ACUM!
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro