Mesajul lui Salvador Dali pentru Ceaușescu. Gafa monumentală a dictatorului

Mesajul lui Salvador Dali pentru Ceaușescu. Gafa monumentală a dictatorului
Mesajul lui Salvador Dali pentru Ceaușescu. Gafa monumentală a dictatorului

Pictorul spaniol, Salvador Dali este unul dintre cei mai apreciați pictori dintre toate timpurile. Acesta este și unul dintre cei mai de seamă reprezentanți în artă al curentului suprarealist. Puțini știu că Dali i-a trimis o telegramă lui Ceaușescu după desemnarea ca prim președinte al României.

Gafă monumentală a dictatorului. Care a fost mesajul lui Salvador Dali

După ce fusese mai întâi, președintele Prezidiului Marii Adunări Naționale, apoi președinte al Consiliului de Stat, pentru a marca simbolic momentul în care a devenit președinte al Republicii Socialiste România, în 28 martie 1974 a fost organizată o ceremonie de ”înscăunare” a lui Nicolae Ceaușescu în cadrul ședinței Marii Adunări Naționale.

Pentru ceremonia din 1974, lui Nicolae Ceaușescu i-a fost făcut un sceptru, copiat, la cererea sa, după cel al Regelui Ferdinand I. Însă la realizarea acestui obiect simbolic, însemnele regalității au fost înlocuite cu cele ale Partidului Comunist Român. Cel mai bătrân membru al Marii Adunări Naționale, Ștefan Voitec, în cadrul ceremoniei i-a înmânat lui Nicolae Ceaușescu eșarfa tricoloră și sceptrul făurit.

Textul ironic al telegramei

După ce fotografia cu momentul preluării sceptrului a apărut în presa vremii, aceasta a făcut înconjurul lumii, iar faimosul pictor suprarealist, Salvador Dali i-a trimis o telegramă lui Nicolae Ceaușescu conținând următorul text: ”Apreciez profund actul dumneavoastră istoric de instituire a sceptrului prezidențial”. Textul ironic al telegramei, nefiind înțeles, a fost publicat în ziarul Scânteia din 4 aprilie 1974.

Prețuind atât de mult acest însemn al puterii primit în 1974, Ceaușescu îl păstra în biroul său, din Comitetul Central. Urma sceptrului s-a pierdut după ce revoluționarii din decembrie 1989 au pătruns în sediul Comitetului Central.

Ceaușescu primind sceptrul
Mesajul lui Salvador Dali pentru Ceaușescu. Gafa monumentală a dictatorului

Cu ceva timp în urmă, pe internet, un vânzător anonim a scos ceea ce părea să fie sceptrul lui Ceaușescu, pentru suma de 3,999 de euro. Gestul a stârnit multe controverse, însă nu este clar dacă acel obiect a aparținut cu adevărat dictatorului.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI