Mesajul lui Klaus Iohannis și al Ursulei von der Leyen după dubla tragedie aviatică de la Constanța. Ce le-au transmis familiilor îndoliate

Mesajul lui Klaus Iohannis și al Ursulei von der Leyen după dubla tragedie aviatică de la Constanța. Ce le-au transmis familiilor îndoliate
Mesajul lui Klaus Iohannis și al Ursulei von der Leyen după dubla tragedie aviatică de la Constanța de pe 2 martie 2022

În cursul serii de miercuri, Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe îndreptat către familiile celor șapte militari morți în urma prăbușirii elicopterului IAR330- Puma, dar și către Armata Română, care, începând de ieri seară, este mai săracă cu șapte eroi. În cursul nopții de miercuri spre joi, pilotul MIG-ului 21 LanceR a fpst găsit mort, fiind înregistrată astfel cea de-a opta victimă a dublei tragedii.

Klaus Iohannis, despre noaptea tragică pentru aviația din România

UPDATE ora 21:30: Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a făcut câteva declarații în seara de joi, 3 martie. Acesta susține că prăbușirea celor două aeronave de miercuri, 2 martie, nu au legătură cu războiul din Ucraina.

„Nu are nicio legătură acest nefericit accident din România cu războiul din Ucraina”, a spus ministrul Apărării la Digi24 TV.

UPDATE ora 15:06: Aflată în vizită în România în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, șefa Comisiei Europene a rostit un mesaj de condoleanțe familiilor celor 8 oameni morți în tragicul accident aviatic din Constanța.

„Solidaritatea României cu Ucraina și victimele războiului aduc lumină în acest moment întunecat. Primind cu căldură refugiații și oferindu-le adăpost, dai un exemplu emoționant lumii.

Transmit condoleanțe familiilor ofițerilor răpuși în accidentul de elicopter de aseară. Domnule președinte, sunt aici pentru a vă mulțumi și să-i felicit din toată inima pe românii care i-au primit cu brațele deschise pe cei care fug din calea războiului”, a spus Ursula von der Leyen, la Palatul Cotroceni.

Știrea inițială:

În urma accidentelor aviatice în lanț petrecute în cursul serii de miercuri, șapte militari care se aflau în misiunea de salvare a pilotului MIG-ului 21 LanceR, au sfârșit tragic, după prăbușirea elicopterului în care se aflau. De asemenea, pilotul pe care autoritățile sperau să-l găsească în viață, a fost găsit decedat.

Acesta a pierdut contactul cu turnul de control la ora 20:00, iar în doar trei minute acesta a dispărut de pe radar. La 40 de minute distanță, MApN a anunțat prăbușirea elicopterului care fusese trimis pentru a interveni în ajutorul pilotului.

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe către familiile celor decedați, exprimându-și sincerele regrete cu privire la tragedia petrecută la Constanța.

„Îmi exprim profundul regret și deplina compasiune pentru pierderea vieții a șapte militari de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în urma prăbușirii unui elicopter IAR 330 Puma, în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța. Elicopterul executa o misiune de salvare-evacuare a unei aeronave MiG 21 LanceR, când a dispărut de pe radar.

În această noapte tragică pentru aviația din România, gândurile mele se îndreaptă spre familiile îndoliate și greu încercate de această pierdere dramatică. Le transmit condoleanțe și multă putere în aceste clipe dureroase!” a transmis președintele Klaus Iohannis.

Mesajul premierului Nicolae Ciucă după tragedia aviatică din Constanța

Fostul ministru al Apărării Naționale și actual premier al României, Nicolae Ciucă, a transmis și el un mesaj de condoleanțe rudelor militarilor care și-au pierdut viața pentru a apăra țara.

„Sunt profund îndurerat de tragicul sfârșit al militarilor români care au pierit în această seară, în Dobrogea. Sunt alături de familiile îndoliate, cărora le transmit întreaga mea compasiune și condoleanțe pentru pierderea suferită. Vom păstra vie memoria celor căzuți în misiunile de apărare a României, care și-au pus datoria față de țară înaintea propriei vieți. Dumnezeu să îi aibă în paza Sa”, a transmis premierul.