În preajma sărbătorilor, un obicei specific românesc este acela de a oferi diverse cadouri dascălilor, însă acest lucru pare să nu mai fie agreat de unii dintre aceștia. Un exemplu relevant în acest sens este cel al unei profesoare din Cluj, care a transmis un mesaj manifest către părinții care continuă să facă astfel de gesturi.
Cadourile pentru educatori, învățători și profesori sunt pe lista priorităților pentru părinți, în apropierea sărbătorilor. Prin aceste gesturi simbolice, părinții pot avea diferite scopuri.
Fie doresc să își exprime recunoștința față de sprijinul necondiționat acordat copiilor lor, fie pot dori să obțină anumite avantaje din partea profesorilor pentru elevi.
În ciuda bunăstării care ți-o poate oferi dăruirea și primirea unui cadou, mediul educațional poate să nu fie cel mai potrivit pentru asemenea obiceiuri.
Deși unii profesori se pot bucura de cadourile primite și de simbolistica acestora, alții se pot simți jigniți și umiliți de primirea lor, mai ales când acestea sunt alese în neconcordanță cu poziția dascălului în raport cu elevii săi.
O profesoară din Cluj, prezentă într-un grup de părinți de pe Facebook, a transmis un mesaj prin care le transmite părinților sentimentul pe care îl au atunci când primesc cadouri nepotrivite de sărbători.
CITEȘTE ȘI: Mesaje de Crăciun pentru învățători și profesori. Urări frumoase pe care le poți transmite de sărbători
Profesoara a ținut să menționeze că, persoanele care aleg această meserie o fac pentru că le place și nu așteaptă niciun cadou în scimbul a ceea ce oferă.
Ea a făcut referire la informațiile oferite de Codul bunelor maniere, acolo unde se menționează persoanele cărora le putem oferi cadouri, cât și genul de cadou potrivit.
Mai mult, dascălul susține că toți colegii de breasă se simt umiliți când primesc cadouri, mai ales total neadecvate, comparându-se cu persoane cu meserii inferioare.
„Dragi mămici,
Vă urmăresc cu interes deoarece toată viața mea am dedicat-o copiilor. Am văzut o postare unde o mămică cerea grupului sugestii pentru un cadou pentru doamna învățătoare.
Am citit și comentariile. Vreau să vă spun că cadrele didactice își aleg această meserie pentru că le place, nicidecum pentru cadouri.
Eu nu cred că un cadru didactic a cerut cuiva un cadou. În primul rând, Codul bunelor maniere spune clar cui se fac cadourile și în ce constau aceste cadouri.
Este umilitor pentru un dascăl să i se dea un cadou, parcă am fi coafeza, manichiurista sau chelnerul.”, a transmis profesoara pe un grup de părinți.
Pentru a explica umilința trăită, profesoara a dat și exemple de cadouri care pot să facă pe oricine să se simtă jignit. Mai mult, aceasta a povestit niște comentarii care au marcat-o și au influențat părerea formată despre acest obicei greșit de a oferi cadouri profesorilor.
„V-ați întrebat vreodată cum ne simțim noi, ca dascăli, să apară părinții cu oale, cratițe, blide, prăjitoare de pâine, cafele, bomboane și…..altele.
Nu, mulțumim noi știm ce cafea bem, noi știm ce parfum folosim, noi știm ce mâncăm. Am refuzat și mărțișoare, flori și invitații la banchet, deoarece am auzit comentarii de genul: iar să-i luăm flori, ce să mănânce pe banii noștri.
În primii mei ani de învățământ am primit în particular ca și cadou, două obiecte: un album de artă și o vază de rubin de la doi elevi excepționali. Când le priveam îmi aminteam de ei.
Din păcate vaza s-a spart singură la mulți ani după moartea elevei într-un accident cumplit. Atât!”, și-a încheiat profesoara mesajul.