Sunt vești bune pentru o anumită parte dintre pensionarii din România. Acesta este mesajul dimineții despre pensiile din România. În perioada imediat următoare, guvernul va acorda un ajutor financiar pensionarilor. Nu mai puțin de 120.000 de persoane vor beneficia de acest sprijin.
Guvernul va acorda în perioada imediat următoare un ajutor financiar pensionarilor. Potrivit anunțului guvernamental, nu mai puțin de 120.000 de persoane se vor bucura de acest sprijin financiar. De asemenea, procesul de distribuire a banilor către persoanele a fost început.
Astfel, pensionarii vor primi un ajutor de stat sub formă de bilete pentru tratament balnear. Estimările arată că circa 120.000 de persoane vor beneficia de aceste bilete, iar distribuția lor către beneficiari a început deja.
Programul prevede că fiecare pensionar eligibil să beneficieze de un total de 16 zile de tratament balnear. Din acestea, 12 zile vor fi destinate curei de însănătoșire sau ameliorare medicală.
În acest fel, pensionarii vor avea oportunitatea de a beneficia de servicii și terapii balneare pentru o perioadă substanțială, care vor contribui la îmbunătățirea stării de sănătate.
Pensionarii din Arad au primit deja biletele pentru tratament balnear în cadrul programului anual.
Premiera pentru acest an constă în faptul că există bilete disponibile și la operatori privați, ceea ce oferă mai multe opțiuni pentru pensionari. De asemenea, programul de tratament va începe la finalul lunii iunie 2023, iar primele serii de pensionari care vor merge să se trateze vor fi începând cu data de 9 iulie și respectiv 25 iulie.
Potrivit programului, pensionarii pot opta să achite o parte din costul biletelor pentru tratamentele balneare, în valoare de 50% din suma încasată la pensie. Pensionarii din Arad au primit în jur de 185 de bilete pentru a beneficia de tratamente în 19 stațiuni diferite.
Stațiunile cu cele mai multe bilete acordate sunt: Moneasa, Buziaș, Felix, Vatra Dornei, 1 Mai, Geoagiu, Herculane și Covasna. Alte stațiuni incluse în program sunt Covasna, Calacea, Eforie Nord, Olănești, Sovata și Slănic Moldova.
Pentru a beneficia de biletele pentru tratament, pensionarii trebuie să depună o cerere la Casa de Pensii, în care vor alege trei stațiuni preferate pentru tratamentul balnear. După, aceștia vor fi repartizați în funcție de locurile disponibile.
Împreună cu cererea completată, pensionarul trebuie să prezinte un cupon de pensie valabil dar și actul de identitate. De asemenea, ei trebuie să solicite de la medicul de familie un bilet de trimitere, care este valabil timp de 30 de zile. Biletul de trimitere este necesar pentru a beneficia de tratamentul balnear.
Pe de altă parte, invalizii de război, văduvele veteranilor de război, dar și artiștii vor primi indemnizații de la stat în valoare de 1680 de lei.
Conform Casa Națională de Pensii Publice, în luna mai a acestui an, 20.784 de persoane erau beneficiare de indemnizații medii de 851 lei conform Legii nr. 49/1991 și Legii nr. 44/1994 – privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război.
De asemenea, 67.262 de persoane beneficiau de indemnizații conform Legii nr. 189/2000 – privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.105/1999 pentru modificarea și completarea Decretului-Lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările ulterioare. Indemnizația medie acordată acestor beneficiari a fost de 784 lei.
Un alt grup de beneficiari de indemnizații sunt artiștii și membrii uniunilor de creații. În luna mai a acestui an, 575 de persoane beneficiau de indemnizații conform Legii 109/2005 – Artiști, cu o indemnizație medie de 345 lei, iar 13.794 de persoane beneficiau de indemnizații conform Legii 8/2006 – Uniuni de creații, cu o indemnizație medie de 1.680 lei.